Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић: Економски притисци на новинаре утичу на објективност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Пашалић: Економски притисци на новинаре утичу на објективност

Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је да је економски статус новинара један од најважнијих услова за постојање професионалних и слободних медија и најавио да ће инсистирати на формирању јединствене базе података о нападима на новинаре, у којој би као посебан сегмент били издвојени економски притисци.

„Један од услова за објективност новинара је да су растерећени од свих врста притисака, пре свега од економских, јер им од њих зависе свакодневна егзистенција и рад“, изјавио је Пашалић уочи сутрашњег састанка Радне групе за израду медијске платформе.

„Као економски притисак, према подацима које имамо, може се рачунати и то што новинари у Србији често раде без уговора о раду или по уговорима које је лако раскинути, примају плате које су често испод републичког просека и чија исплата неретко касни, раде прековремено посебно у садашњим условима пандемије, стално су изложени повећању радне норме, хонорарни сарадници су у изузетно тешком положају“, навео је Пашалић.

Заштитник грађана сматра да овакви услови рада угрожавају објективност и професионалност новинара и медијских радника, а врло често доводе и до аутоцензуре јер у таквим условима рада нема мотивације па ни жеље за професионалним обављањем посла што води ка урушавању ове професије.

Пашалић је саопштио да неће одустати од идеје формирања јединствене базе података о нападима на новинаре, у којој ће као посебан сегмент бити издвојени економски притисци.

„У сарадњи са свим надлежним органима и новинарским удружењима тражићемо начин да се ти притисци анулирају и онемогући њихов поновни настанак“, навео је Пашалић у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси