Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ана Брнабић: Акциони план за Медијску стратегију у првих 100 дана рада нове Владе Србије (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка, РТС

Ана Брнабић: Акциони план за Медијску стратегију у првих 100 дана рада нове Владе Србије (ВИДЕО)

Мандатарка за састав нове владе Ана Брнабић изјавила је да акциони план за Медијску стратегију „мора бити усвојен у првих 100 дана рада нове владе“

Гостујући синоћ у емисији „Упитник“ на РТС-у, Ана Брнабић је на питање да ли постоји проблем у примени Медијске стратегије, на чији изостанак је указано у последњем извештају Европске комисије о Србији, одговорила да је проблем заправо у томе што „због објективних околности“ још увек није усвојен акциони план, али да је његово усвајање један од приоритета владе коју ће предводити.

„Оно што мора да се уради у првих 100 дана рада владе јесте усвајање акционог плана и почетак имплементације Медијске стратегије“, навела је досадашња председница Владе Србије, на чијој је седници 30. јануара ове године усвојен текст Медијске стратегије за период 2020–2025. године.

По усвајању тог документа било је најављено да ће пратећи акциони план бити усвојен до 16. маја. Ана Брнабић синоћ на РТС-у није желела да прецизира које су објективне околности спречиле њену владу да до сада усвоји акциони план, али је члан Радне групе за израду акционог плана, адвокат Вељко Милић раније за Цензоловку навео да је запело код изјашњавања министарстава о самом нацрту текста.

Рок од три месеца за израду акционог плана, додао је, поставила је Радна група – која се састоји од представника новинарских удружења, синдиката, медијских експерата, државе (овим последњим приговарало се да састанцима и не присуствују) – и они су свој део посла урадили.

„Поступак је такав да текст иде на усаглашавање ресорним министарствима и ту нисмо наишли на тако брзу реакцију“, објаснио је Милић који је и стручњак за медијско право.

„Појединим министарствима требало је много времена да се изјасне. Нека су то учинила дословно тек пре неки дан, а нека се уопште нису огласила. Имали смо једну велику паузу, с њихове стране, јер је Влада у техничком мандату. Дакле, израда акционог плана јесте при крају, али у овом тренутку није могуће проценити у ком периоду би он могао бити усвојен.“

Мандатарка Ана Брнабић синоћ је навела да је поносна што су у процесу израде нове Медијске стратегије учествовала сва релевантна новинарска и медијска удружења, која су имала половину места у Радној групи, „за разлику од претходне Медијске стратегије када су имали само једно место“. Није било лако, истакла је, али се уз подршку ОЕБС-а, Делегације ЕУ у Србији, Фондације Конрад Аденауер и Амбасаде Норвешке дошло до квалитетног документа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси