Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрватски новинари због говора мржње позвали да се на интернету онемогуће коментари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Хрватски новинари због говора мржње позвали да се на интернету онемогуће коментари

Новинарска удружења Хрватске позвала су медије да у петак, 23. октобра, на два сата онемогуће објављивање коментара испод својих текстова на интернету, што би био почетак заједничке борбе против говора мржње.

„Циљ акције је упозорити на услове у којима новинари већ годинама раде и на говор мржње којем су изложени“, упозорили су данас у саопштењу Хрватско новинарско друштво (ХНД) и Синдикат новинара Хрватске уз оцену да су „ствари измакле контроли“.

„Говор мржње који се досад углавном задржавао у сфери друштвених мрежа, прелио се у стварни свет. Проблем говора мржње, али и односа према медијима и новинарима, велик је и неће се решити преко ноћи“, наводи се у заједничком саопштењу.

Истиче се да новинарство није посао у којем се деле комплименти и да се сваком причом може некоме замерити.

„То је реалност нашег посла, на то смо навикли и око тога не правимо проблем. Проблем је мржња и претње које се све јасније и ружније, а посебно у последње вријеме, прелијевају на улицу и морамо се забринути, па и за сигурност наших колегиница и колега на терену“, наглашавају удружења.

У саопштењу пише да део узрока лежи и у поступцима појединих новинара, уређивачким политикама и изостанку солидарности и колегијалности међу новинарима.

„Заједно можемо мењати ствари“, сматрају удружења и предлажу медијима да у петак од 11 до 13 сати онемогуће објављивање коментара испод текстова на порталима и друштвеним мрежама, уз објашњење да је до те забране дошло да би се упозорило на говор мржње.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси