Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амал Клуни: Нада за правду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2020.

Аутор: Данијела Јакоби Извор: Данас

Амал Клуни: Нада за правду

Фондација Клуни, коју води Амал Клуни заједно са својим супругом, холивудским глумцем Џорџом Клунијем, најавила је да ће притећи у помоћ узбуњивачу из „Крушика“ Александру Обрадовићу, који је указао на злоупотребе у извозу оружја.

У току је припрема извештаја о току поступка против Обрадовића, који ће ускоро бити послат овој фондацији, која прати сличне случајеве свуда по свету.

Против Александра Обрадовића у Србији дуже од годину дана траје истрага због сумње да је одао пословну тајну, јер је новинарима доставио документацију која указује на то да су приватне компаније по повлашћеним ценама куповале оружје од „Крушика“, чиме су оштетиле ту државну фабрику, а међу њима је и приватна фирма „ГИМ“, коју је заступао покојни отац министра полиције Србије Небојше Стефановића –  Бранко Стефановић.

Амал Клуни је председница Клуни фондације за правду, коју је основала заједно са својим супругом 2016. године, у циљу побољшања правде у судницама, заједницама и учионицама широм света.

Пројекат Фондације Клуни под именом „ТrialWatch“ прати суђења новинарима, женама, LGBTQ особама, бранитељима људских права и мањинама и заступа оне који су неправедно затворени.

Амал Клуни (рођена Аламудин) је либанско-британска адвокатица специјализована за људска права, активиста и писац. Правница је у лондонској адвокатској канцеларији Даути Стрит Чемберс.

Међу њеним клијентима су Џулијан Асанж, оснивач Викиликса, бивша премијерка Украјине Јулија Тимошенко и добитница Нобелове награде Надија Мурад.

За специјалну изасланицу британске владе за слободу медија је именована прошле године, али је пре око месец дана поднела оставку на то место у знак протеста због намере владе да прекрши међународни закон доношењем закона о унутрашњем тржишту.

У жестокој осуди претње британског премијера Бориса Џонсона да ће прегазити британске међународне уговорне обавезе у споразуму о повлачењу из ЕУ, она је описала владине поступке као „жалосне“.

Амал Аламудин рођена је 3. фебруара 1978. у Бејруту. Њено име на арапском језику значи „нада“. Потиче из угледне породице интелектуалаца.

Када је 1982. године те просторе захватио Либански грађански рат, њена породица је била присиљена да побегне.

Настанили су се у у Џерардс Кросу у Бакингемширу у Енглеској. Студије права завршила је на Оксфордском универзитету.

Дипломирала је 2000, а наредне године уписала је Правни факултет Универзитета у Њујорку, где је стекла титулу мастера.

Квалификована је да се бави адвокатуром у САД и у Уједињеном Краљевству.

Течно говори енглески, француски и арапски језик. Она и Џорџ Клуни венчали су се 2014. у Венецији у Палати Фарсети, а у јуну 2017. родила је близанце, девојчицу Елу и дечака Александара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси