Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сачекуша на паркинг месту резервисаном за особе са инвалидитетом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Сачекуша на паркинг месту резервисаном за особе са инвалидитетом

Прошле недеље сам похвалио емисију САТ која се бавила проблематиком бахатог паркирања унутар тржних центара на местима резервисаним за особе са инвалидитетом.

У суботу је на једном таквом паркинг месту, у оквиру тржног центра “Ушће”, извршен атентат на Александра Шарца који је том приликом тешко рањен.

Пажњу ми је привукао начин извештавања два дневна таблоида (“Информера” ,”Ало”) и Вечерњих новости о овом догађају.

“Информер”је цитирао извор из истраге који је рекао да се Александар Шарац својим блиндираним “мерцедесом” довезао у тржни центар где га је “паркирао на месту за инвалиде и ушао узграду.

“Ало” је одмах објавио ексклузивне фотографије са лица места на којима се јасно виде трагови крви на паркинг месту за особе са инвалидитетом и таблица аутомобила на којем је видљиво да нема ознаке особа са инвалидитетом.

“Вечерње новости” слично као и “Информер” извештавају како се “Шарац својим блиндираним “мерцедесом” довезао у тржни центар, како то иначе ради. Возило је паркирао на месту за инвалиде и ушао у зграду.”

Иако знам да поменута два таблоида свакако нису еталони професионалног новинарства изненадио сам се да ни у “Вечерњим новостима” нико није нашао за сходно да макар једном речју проблематизује паркирање на месту за особе са инвалидитетом које се по начину извештавања сматра уобичајеним начином понашања власника таквих аутомобила у тржним центрима. Притом је по доступним фотографијама јасно да на паркинг месту индикативне ознаке А 00 нема шта да тражи ауто “Мерцедес” са регистарским ознакама БГ 1967 ВН  без истакнуте налепнице за особе са инвалидитетом на ветробранском стаклу.

Изгледа да то никога не занима иако се на зиду поменутог паркинга виде плави билборди са стилизованим цртежом особе у инвалидским колицима које држи срце на којима великим словима пише на српском и енглеском: “Вама је лакше да нађете друго место. Оставите ово за особе са инвалидитетом.; It’s easier for you to find another spot. Leave this one for disabeld persons.”

Једно такво обавештење летос је на свом Инстраграм налогу објавила водитељка Деа Ђурђевић која је у једном тржном центру уснимила три возила, чији власници нису имали права да их оставе на паркинг месту за особе са инвалидитетом. Револтирана водитељка је снимке поставила на свој Инстаграм профил уз пропратни коментар: “Ово је само један вид непоштовања особа са инвалидитетом!” “И ја сам сама инвалид! Браво шмекери, пошто сте дошли да уживате, и много вам је лакше да станете на место намењено особама са инвалидитетом!”

Нажалост, овакво понашање примећујемо тек када нас лично дотиче. Док се догађа неком другом, то најчешће није у “нашем филму”

Зато је битно да се овакве ствари не прећуткују и да се не сматра подразумевајућим да је величина и цена аутомобила обрнуто пропорционална бахатости њихових власника.

Словенци су ову кампању подигли на неупоредиво виши ниво.

Јуче се на друштвеним мрежама појавила порука:

“У Љубљани осим што те новчано казне због паркирања на мјесту за инвалиде и слично, осване ти и име на градски пано са учињеним прекршајем, да зна цијели град да си говедо. Браво Љубљана!”

Имена суграђана су наравно измишљена због заштите података о личности али вас то још увек не лишава потенцијалне срамоте због публиковања вашег имена или регистарских таблица возила на друштвеним мрежама.

Било би добро да кренемо словеначким примером.

Да будемо доследни и да учинимо нешто по том питању.

Да нас се тиче иако нисмо особе са инвалидитетом.

И да јавно осуђујемо овакво понашање уместо да се правимо луди.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси