Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дејан Анђус: Новинар или бизнисмен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2020.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

Дејан Анђус: Новинар или бизнисмен

Иако се за Дејана Анђуса, посебно у светлу последње афере и нових сазнања, не може са прецизношћу рећи да ли је новинар или бизнисмен, свакако му се, готово без конкуренције на домаћој јавној сцени, може доделити епитет „контроверзни“.

Та одредница прати га кроз целу каријеру, с обзиром на његове специфичне, веома гледане спортске емисије ТВ Коперникус, у којима је, уторком увече, знао да говори понајмање о спорту, али нашироко о политичкој ситуацији, да без задршке прича о „аферама“ и њиховим актерима, да представнике власти а често и моћнике из света спорта оптужује за корупцију, „намештање“ послова, и друге сумњиве и незаконите работе, и то све информацијама „из добро обавештених извора, блиских врху власти“.

Био је у жижи бројних скандала, од наводне туче са Небојшом Човићем, након прозивки на рачун управе Црвене звезде, када се на телевизији појавио крвав, а цео случај завршио на суду.

Затим, под сумњом да је малолетници платио за секс, те оптужен за трговину људима, на шта је суду одговорио да „није било секса“, а да девојци јесте дао новац „јер је хуман“.

Најзад, Анђус од прекјуче и званично није рекеташ, јер је суд одбацио оптужбе за изнуду од бизнисмена Милојице Марковића, власника Сремпута, за шта је новинару претила казна од три до 12 година затвора.

У својим емисијама често је истицао пријатељства са људима на високим позицијама у држави, али и појединим опозиционим лидерима.

Пријатељство са председником Александром Вучићем траје већ 30 година, а датира из раних радикалских дана, где су се упознали као чланови странке али и ватрени навијачи Црвене звезде.

Дугогодишње пријатељство се, бар за јавност, завршава Анђусовим хапшењем у јулу 2017, након што је Вучића оптужио за намештање сумњивих послова члановима управе Црвене звезде и појединим навијачима.

Испоставиће се да је поменути Марковић Анђусов пословни партнер, те да су били сувласници неколико грађевинских фирми, а да му је бизнисмен новац дуговао, како се Анђус бранио на суду.

Како тврди, Марковић је под Вучићевим и притиском безбедносних служби пристао да му „намести“ хапшење, како би извукао себе из проблема.

Иначе, за Марковића је јавност чула 2010, када га је лично Александар Вучић, на конференцији за новинаре СНС назвао чланом „путарске мафије“ и најавио његово хапшење за 2013, које се никада није догодило.

Након изласка из притвора, у гостовању „Код Ђуке“, Анђус је и даље веома афирмативно говорио о председнику Вучићу, оценивши га као „веома интелигентног човека“.

И Вучића, али и себе, по ко зна који пут уврстио је у „незнатну мањину“ људи „који све знају“, и који су добро информисани о свим битним дешавањима.

Васколика јавност, којој та привилегија није дата, вероватно никада неће сазнати шта иза ове и сличних афера стоји, чији су интереси, „дилови“, одлуке и договори, у њих укључени.

Анђус је рођен у Београду 1969. Талентован за фудбал, био је пионир Црвене звезде, играо у Обилићу и Југопетролу, али је од те каријере одустао јер, како сам каже, није волео рано устајање и дуге тренинге, као ни ауторитете.

Новинарску каријеру започиње у листу Спорт, наставља у Политици експрес, а писао је и за радикалско страначко гласило Велика Србија.

Највећи рејтинг достиже у својој емисији КЦН Спорт на Коперникусу, а донедавно је писао и колумну у дневним новинама Ало.

Није ожењен и нема деце.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси