Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Клуни фондација за правду: Можемо затражити праћење суђења Александру Обрадовићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2020.

Аутор: Милан Нешић Извор: Глас Америке

Клуни фондација за правду: Можемо затражити праћење суђења Александру Обрадовићу

Свесни смо истраге која се води у случају Александра Обрадовића и можемо у будућности да затражимо праћење суђења уколико буде подигнута оптужница“, навела је у писаном одговору Гласу Америке Клуни фондација за правду (Clooney Foundation for Justice), која се бави заштитом и спречавањем злоупотреба људских права, а предводе је правна заступница Амал Клуни и њен супруг – холивудска глумачка звезда Џорџ Клуни.

TrialWatch, (посебна иницијатива Клуни фондације за правду основана за посматрање судских процеса широм света, прим.нов), прати суђења новинарима, женама, LGBTQ особама, заштитницима људских права и подржава оне који су неправедно притворени. То подразумева слање посматрача у сврхе праћења судског процеса на основу чијег извештаја се процењује правичност суђења и обезбеђује подршка уколико се утврде неправилности“, прецизирано је у одговору Клуни фондације за правду на питања Гласа Америке зашто је помоћ понуђена и шта би могао бити очекивани исход њеног ангажовања.

Клуни фондација за правду од свог оснивања 2016. посматра или је посматрала више десетина судских процеса широм света – суђење Хаџар Рајсуни (Hajjar Raissouni) опозиционој мароканској новинарки оптуженој за наводне злочине међу којима су абортус и ванбрачни сексуални односи, Марини Золотовој - уредници белоруског независног портала Тут, по оптужбама за сајбер криминал почињен из нехата, или пак Кансу Пискину (Cansu Piskin), турском репортеру гоњеном по оптужбама за тероризам.

Александар Обрадовић ухапшен је септембра 2019. године на свом радном месту, у фабрици наменске индустрије "Крушик" у Ваљеву, под сумњом да је починио кривично дело одавање пословне тајне.

Обрадовић је новинарима доставио документацију из које се види да је фирма ГИМ, коју је заступао Бранко Стефановић - отац министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, по повлашћеним ценама куповала оружје из "Крушика".

За то кривично дело Александру Обрадовићу претила је затворска казна од две до десет година.

Обрадовић је три недеље провео у Централном затвору у Београду, а два месеца у кућном притвору. После притиска јавности пуштен је на слободу крајем децембра 2019. Оптужница против Александра Обрадовића још није подигнута, а његов правни заступник Владимир Гајић у међувремену је поднео Апелационом тужилаштву у Београду приговор због неправилности и незаконитог рада Тужилаштва за Високотехнолошки криминал и затражио да се укине ознака тајне са предмета у поступку против узбуњивача из Крушика.

Такође, Гајић је у петак објавио да га је недавно контактирала Клуни фондација која, како је рекао, жели да помогне узбуњивачу из „Крушика“ Александру Обрадовићу.

Александру Обрадовићу је почетком октобра уручено признање „Храбри глас“, које невладина организација Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) додељује за грађанску храброст и активизам.

Црта је признање “Храбри глас” установила 2018. године, како би пружила подршку личностима и организацијама које не одустају и које се храбрим гласом боре за права грађана. Досадашњи добитници признања су Марија Лукић из Бруса и иницијатива “Не дамо нишки аеродром”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси