Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пола века Радио Крушевца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2020.

Аутор: Славољуб Марковић Извор: РТК

Пола века Радио Крушевца

Једна од најстаријих активних радио станица у Србији обележила је јубилеј - 50 година непрекидног емитовања програма. Радио Крушевац, као медиј са богатом традицијом и значајном зоном радиодифузне покривености, и даље инсистира на стварању квалитетног програма, 24 сата дневно, ослобођеног уско комерцијалних интереса који треба да задовољи потребе слушалаца у области информисања и забаве.

Свечано и радно, прославио је Радио Крушевац свој велики јубилеј - пола века у етру. На дан када се огласио пре 50 година, 14. октобра, емитован је целодневни програм, преношен и на Телевизији Крушевац, кроз који су још једном прошли новинари и водитељи, уредници, тонци, сарадници и пријатељи из различитих периода његовог стасавања, присећајући се времена проведеног у овој кући.

На пригодној изложби, кроз фотографије и техничку опрему, приказан је полувековни континуитет најстаријег електронског медија у овом делу Србије, а посебно за ову прилику направљен је и получасовни ретроспективни телевизијски филм „Како је радио Радио“.  

Тек неколико радио станица у Србији може се данас похвалити полувековним континуираним трајањем. За разлику од већине других радија који нису успели да преживе бурна и тешка времена, Радио Крушевац је опстао и данас емитује програм у оквиру медијске куће Радио Телевизија Крушевац, заједно са Телевизијом која следеће године слави такође велики јубилеј - 30 година постојања, и интернет порталом преко кога и стримује свој програм.

Почињао је скромно, у оквиру Новинско-издавачке установе Победа, као двосатни а потом и шестосатни програм, да би већ после прве деценије наставио да расте и до целодневног програма испуњеног бројним информативним, специјализованим и забавним емисијама.

Имао је и своју Продукцију грамофонских плоча која је објављивала издања бројних реномираних музичких и осталих извођача, укључујући и први сингл групе „Јутро“ (каснијег „Бијелог дугмета“), са насловном нумером „Кад би био бијело дугме“, као и оркестар - у време када су се тиме могли похвалити једино још Радио Београд и Радио Нови Сад. Пуних 11 година емитовао је и Други програм, популарна „РК двојка“, радио који је био окренут пре свега ка млађим слушаоцима.

А ту су, свих ових година, још и бројни директни преноси (први већ 1. новембра 1970. са фудбалске утакмице у Скопљу између Вардара и Напретка), јавна извођења и снимања појединих емисија, програмске акције, а онда када је било потребно – у складу са тим да је радио имао и задржао привилегију практично тренутног реаговања – и ванредни програми.

Осим документарних репортажа, које су освајале и вредне фестивалске награде, снимане су – као врхунац радиофонског израза - и радио-драме. Радио Крушевац је учесник бројних међународних и домаћих фестивала из области медијског стваралаштва, на којима је више пута током протеклих пола века награђиван за високе професионалне домете.

Наравно, најзначајнија награда била је сама слушаност, за коју се требало изборити и одржати је. И данас, у време претежне комерцијализације многих медија, у коме су многе радио станица претворене у пуке музичке сервисе (док су неке раније веома популарне у међувремену и угашене), Радио Крушевац - као медиј са богатом традицијом и значајном зоном радиодифузне покривености – и даље инсистира на стварању квалитетног програма, 24 сата дневно, ослобођеног уско комерцијалних интереса, који треба да задовољи потребе слушалаца у области информисања и забаве.

Са таквом програмском мисијом Радио Крушевац је наставио и после приватизације медијске куће којој припада, 2015. године.

Данас је једини регионални радио на подручју Расинског округа и као такав је препознат од Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Крушевца, који су последњих година суфинансирали више његових медијских пројеката, што је помогло финансирању Радија, али и значајно допринело подизању и одржавању квалитета програма.

Међу њима су: Свако има право на дом - посвећен хранитељству, Траговима Косовске битке -  630 година касније, Школовање и образовање Рома - предуслов бољег статуса и живота, Да шећер не загорча живот - живети са дијабетесом, Треће доба, Женско предузетништво, Поштујмо различитости, Незаборавник, Невипе, Стоп вршњачком насиљу... и наравно, у години јубилеја - Како је радио Радио.

Директор Радио Телевизије Крушевац Ђорђе Ковачевић подсећа како је ова кућа увек била расадник врхунских професионалаца који су оставили дубок траг у новинарству у овој средини, али и знатно шире:

- Последњих петнаестак година нису биле наклоњене радију. Сматрало се да је у време експанзије електронских медија и друштвених мрежа, то превазиђен медиј. Радио Крушевац је доказ да није тако, јер смо се брзо и успешно прилагодили новим технолошким и професионалним изазовима. У последње време посебан акценат ставили смо на пројектно финансирање, које нам је помогло да одржимо ликвидност, али и обогатимо програм разноврсним емисијама. Успели смо и да купимо нови пословни простор од неких 500 квадрата, тако да ће Радио Телевизија Крушевац у најближој будућности имати свој нови дом опремљен на најсавременији начин.

Поводом јубиларног Дана куће, гости Радио Крушевца били су и представници Удружења новинара Србије. Председник Удружења Владимир Радомировић уручио је том приликом Златну повељу Радио Крушевцу за 50 година успешног рада и трајања, директору медијске куће Ђорђу Ковачевићу.

- Повеља је знак респекта за медије који оволико дуго трају, људе који су овде радили, тренутно раде и за оне који ће вам се у раду придружити - рекао је Радомировић.

Колектив Радио Телевизије Крушевац на 50. рођендан Радија покренуо је и иницијативу да једна улица у Крушевцу понесе име новинара, публицисте и писца Миомира Харија Ристовића, који је оставио дубок траг и у раду ове медијске куће.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси