Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драган Ј. Вучићевић: Нисмо добили пресуду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Провладини медији којима је швајцарски суд забранио помињање власника Јунајтед групе прећутали ту информацију

Драган Ј. Вучићевић: Нисмо добили пресуду

Вест да је оснивач и сувласник United Grupe Драган Шолак тужио и добио пред судом у Швајцарској Пинк, Информер и Студио Б због изношења неистина о њему, није се могла чути односно прочитати у наведеним медијима.

Према пресуди Окружног суда у Цириху, Пинк, Информер и Студио Б су дужни да исплате одштету Шолаку и да се убудуће уздрже од устаљене реторике којом се „повређују права личности“ односно вређа оснивач УГ. Пресудом је посебно забрањено власнику и главном уреднику Информера Драгану Ј. Вучићевићу да даје изјаве које крше лична права Драгана Шолака, наведено је у саопштењу УГ.

Осим што вест о овоме није објављена у медијима који су изгубили спор, Вучићевић је јуче гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк коментарисао друштвено-политичке теме и поново помињао „тајкуне Ђиласа и Шолака“ у свом уобичајеном маниру. Упитан да прокоментарише пресуду као и свој наступ, Вучићевић је за наш лист одговорио контрапитањем:

– О којој пресуди говорите? Имате ли је? Јесте ли је видели било где осим у вестима Н1? И како објашњавате да је нека наводна пресуда донета у Швајцарској против српских медија и то без нашег присуства? Ако ово није притисак на медије и покушај економског убиства новинара, онда не знам шта то јесте – констатовао је Вучићевић.

Он је додао да је за пресуду и за суђење сазнао из вести на Н1.

– Не браните небрањиво, не подржавајте Шолаково и Ђиласово насиље, можда ћете се и ви наћи на њиховој црној листи – поручио нам је власник Информера.

Према незваничним сазнањима, нико од власника односно уредника тужених медија није примио позив швајцарског суда, чиме су вешто избегли да се нађу пред судом. Међутим, иако нису примили позив те су избегли суђење, не значи да неће морати да поштују одлуке тог швајцарског суда, када оне буду озваничене у Србији.

Адвокат Јовица Тодоровић објашњава за наш лист да је потребно да тужилац покрене пред домаћим судом један посебан поступак за признање стране судске одлуке.

– Када домаћи суд решењем изврши признање те пресуде, она ће имати правно дејство као и пресуда домаћег суда. Нешто слично као нострификација дипломе о завршеној школи или факултету – каже Тодоровић.

Подсетимо, Окружни суд је утврдио да су ти Пинк, Информер и Студио Б водили медијску кампању против Шолака, лажно га оптужујући и објављујући неистине које се односе на саму личност и начин пословања тужиоца и наводни политички ангажман, уз изражавање коментара и мишљења са циљем да се тужилац необјективно прикаже у лошем светлу.

Адвокати Драгана Шолака нису били доступни за више детаља о самом процесу суђења, као и пресуди.

Обештећење Шолаку

Швајцарски суд је донео одлуку да су тужени медији обавезни да исплате Драгану Шолаку обештећење у девизном износу (CHF), да морају да уклоне странице свих текстова и линкове емисија на којима су вршили повреду права личности, као и да се уздрже од будућег понављања овог дела и да објаве садржај пресуде. Такође морају тужиоцу да надокнаде трошкове поступка. Пресуда Окружног суда у Цириху постала је правоснажна 15. септембра 2020. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси