Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Округли сто о медијима и дијалогу: Ко је одговоран за стање у друштву?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Округли сто о медијима и дијалогу: Ко је одговоран за стање у друштву?

Медији као колективитети, а посебно људи који раде у њима, криви су што су грађани неинформисани и апсолутно су одговорни за стање у друштву, изјавила је новинарка Јелка Јовановић на округлом столу "Медији и јавни дијалог у Србији", у организацији агенције Бета.

Јовановић је упитала зашто људи са јавног сервиса, "који је један од најодговорнијих када је у питању медијска сфера", не извештавају о главним актерима афера, иако је њихова "обавеза да то покрију". Одговор је, сматра Јовановић, што су ти људи "неодговорни и неодговарајући" за места на којима се налазе. 

Она је поменула и да се на телевизији Пинк дешава да се читав дан емитује ријалити програм "Задруга", а да се у паузама појављује "председник са опскурним ликовима који себе сматрају новинарима". Јовановић је упитала како је могуће да нико од оних који су дали дозволу за то не реагује, као ни они који су их изгласали, поменувши притом надзорни скупштински одбор.

"Медији не могу да буду ослобођени одговорности зато што живе у таквом друштву и морају да имају виши ниво одговорности, јер им је посао да информишу људе", рекла је Јовановић. 

Генерална секеретарка Независног удружења новинара Србије (НУНС) Тамара Филиповић Стевановић истакла је да су медији "огледало друштва" и да не не могу да буду бољи од стања у друштву. Она је рекла да се не може се очекивати да медији нуде платформу за дијалог, ако је у друштву и јавном дијалогу "нетолеранција и простаклук".

Филиповић Стевановић је објаснила да медији преносе јавни дијалог, да не треба да учествују у њему и да буду "трећа страна", нагласивши да су медији последица онога што се у друштву дешава. Она је навела да је владајућа елита довела до тога да се одређени новинари и медији отворено називају политичким противницима и нагласила да због тога један део независних медија годинама не може да дође до саговорника у власти, јер они не одговарају на њихове позиве.

Филиповић Стевановић је казала да је власт, када је "изгубила опозицију као највећег противника", медије који покушавају да извештавају одговорно видела као противнике и да су сада ти медији за власт "политички играчи", иако то нису. Према њеној оцени, један број медија покушава да се стави у позицију политичких противника, када "део колега улази у непотребне дискусије" са представницима власти, али је нагласила да то није кренуло од медија, него од политичара.  

Антонијевић: "Други талас" дијалога власти и опозиције ако се створе предуслови

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић рекао је да се "друга сезона или други талас" дијалога власти и опозиције очекује само ако се за то створе предуслови, ако буде формирана Влада, ако се буду знали "обриси власти" и ако друга страна буде имала "јаснију слику". Он је рекао да је Европски парлемент упознат са "другим пиком другог таласа" дијалога и да се очекује подршка међународних партнера.

Антонијевић је рекао да је посао цивилног друштва да говори да је дијалог "могућ", да стави на сто конкретне предлоге и да отвори тему стања медија. Он је навео да је "нонсенс" што сви кабловски оператери немају све телевизије са квалитетним информативним програмом и да тиме треба да се позабави "РЕМ, ако се тргне из рем фазе". 

Програмски директор организације ЦРТА Раша Недељков рекао је да су за креирање јавног мњења одговорни пре свега медијски еснафи, јер имају "највећу моћ". Он је истакао да се то види по томе што се 80 одсто грађана информише преко телевизија са националном покривеношћу.

Недељков је навео да две трећине грађана има поверење у РТС и да је зато одговорност тог јавног сервиса за поларизацију "огромна".

Додао је да медији "бирају" о чему ће и на који начин извештавати и поменуо "псеудодогађаје" током предизборне кампање, попут отварања нових фабрика и путева, што је било "противзаконито", али је то "озаконио РЕМ" подзаконским актима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси