Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговорно извештавање корак напред за жене жртве насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Извор: Танјуг

Одговорно извештавање корак напред за жене жртве насиља

У чак 40 одсто извештаја о насиљу над женама, објављених у 2019. години, медији су користили сензационалистичке или стереотипне изразе за насиље, жртву или насилника, док је више од трећине медијских текстова садржало детаље насиља или убиства.

То је показала анализа медијских објава о проблему насиља над женама, коју је урадила група Новинарке против насиља, уз подршку Програма УН за развој (УНДП), у којој се истиче да такво извештавање не доприноси решавању проблема насиља, већ напротив, може жртви додатно нанети штету и угрозити њену безбедност и приватност.

Јасна порука свих учесника јесте да то не сме да се догађа, а уколико је неко жртва насиља у породици или зна неког ко трпи насиље, да позове бесплатан СОС број 0800 350036, који је доступан 24 сата.

На скупу је истакнуто да коришћење фотографија и видео записа који на неадекватан начин приказују насиље, попут оних с видљивим физичким последицама насиља, садржано у чак 28 одсто објава током прошле године.

Међу погрешним примерима у извештавању су и натписи који чин насиља правдају личним особинама насилника или неким спољашњим околностима, попут сиромаштва и незапослености, речено је на обуци за представнике медија одржаној током викенда на Копаонику.

Анализа је обухватила више од 11.000 чланака објављених у електронским и штампаним медијима од јануара до децембра 2019. године и у чак 45 одсто случајева начела професионалног извештавања су прекршена у самом наслову.

Тако је на скупу поручено да изрази "због", "јер", "зато" никако не смеју бити стављени у контекст који би оправдао насилнике или умањио њихово дело.

Самим тим, текстови који се баве темом насиља не би смели да окриве жртву за претрпљено насиље или да јој ставе на терет осећај кривице, јер одговорно извештавање може бити подршкама жртвама да из насиља изађу јаче и да почну да вреднују себе, поручено је на скупу.

Такође, како је речено, жене које претрпе насиље, често осећају кривицу због тога, јер наилазе на осуду околине и друштва, пошто се указује да су оне управо те које су испровоцирале насилнике или на други начин допринеле да дође до насиља.

Обука за новинарке и новинаре на тему етичких стандарда у извештавању о насиљу над женама имала је за циљ да додатно приближи улогу и значај медија који могу додатно помоћи жртвама.

Семинари су одржани у организацији удружења "Феномена" који се бави побољшањем положаја жена и пружању подршке женама жртвама насиља.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

29.09.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 17:50

Генерал и певачица

"Текстови који се баве темом насиља не би смели да окриве жртву за претрпљено насиље или да јој ставе на терет осећај кривице." Слажем се. Само, да ли исти принцип важи и у случају када је жртва генерал а истуче га певачица?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси