Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обележен Међународни дан права јавности да зна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2020.

Извор: Бета

Обележен Међународни дан права јавности да зна

Право грађана на доступност информацијама од јавног значаја окосница је демократског друштва, оцењено је данас на обележавању Међународног дана права јавности да зна.

У организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије у Београду је данас 15. пут за редом обележен Међународни дан права јавности да зна.

Услед пандемије корона вируса скупу су присуствовали само говорници и добитници награда.

Повереник Милан Мариновић оценио је данас да право на приступ информацијама од јавног значаја није било ограничено ни у једном тренутку чак ни у ванредном стању.

Он је додао да је потребно усвојити нови или изменити стари закон који се тиче доступности информација.

"Закон захтева да буде мењан због тога што садржи неке системске кочнице ка остваривању овог, једног од основних људских права", рекао је Мариновић да се очекује да ће се овај процес интензивирати након избора нове Владе.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја утиче на напредак Србије у евроинтеграцијама.

"Протеклих неколико година видели смо да је доста тога урађено, али потребно је још тога да се уради. Број случајева који су решени је све мањи", рекао је Фабрици.

Он је додао да право које је гарантовано законом треба претворити у праксу, те да институције треба да обезбеде јасне и поуздане информације.

"Надам се да ће под новом Владом решити питање Закона јер је оно везано за транспарентност, одговорност и поверење. Законодавство треба да буде боље примењено и да буде бољи надзор примене. Кад имате праве информације цело друство ће имати користи од тога", истакао је он.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао је да је важна контрола политичког утицаја на институције.

"Постоји притисак на јасно извештавање, постоји пристрасна пропаганда и ширење лажних вести, то је свакако глобални проблем. Отежан приступ подацима и документима које су у рукама државних институција је наравно битан елемент и потребно је још више олакшати приступ", рекао је Орицио.

Оценио је да је српска Влада уложила напоре да одлуке повереника буду примењене и да се уклони некажњивост забрани приступа информацијама.

"Учествовање у демократским процесима захтева интеракцију између добро обавештених грађана и транспарентних државних институција", рекао је он.

Заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду Надиа Ћук је рекла да осим што је једно од кључних питања када је у питању демократија, право на приступ информацијама је значајно средство за борбу против корупције.

Додала је да су услед пандемије корона вируса и одлука Владе које су донете "створени нови ризици од ограничавања личних слобода и приступ информацијама од јавног значаја је у таквим ситуацијама јако битан".

Директор Мисије USAID у Србији Мајк де ла Роса да поменуто право контролише одговорност државних службеника.

"Демократија захтева да грађани имају глас у доношењу одлука зато морају имати приступ информацијама", рекао је он и нагласио да је то још важније у тренутку великих криза као што је пандемија.

Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске заједнице, представник организације Коалиције за слободу приступа информацијама и повереник доделила је признања за допринос афирмисању права јавности да зна у пет категорија.

За најбољи Информатор о раду признање је додељено Вишем суду у Краљеву, за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији највиших органа Врховном касационом суду, у категорији републичких органа Министарству културе и информисања, у категорији правосудних органа Основном суду у Зајечару, у категорији локалних органа јавне власти Општини Сврљиг и у категорији покрајинских органа јавне власти Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Комисија за доделу признања одлучила је да не додели посебно признање за највећи допринос афирмисању права јавности да зна (статуета), јер се, према речима повереника, нико није истакао иако је у тренутку пандемије било прилике за то.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси