Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић о претњама екипи Н1: Напади на новинаре морају да буду кажњени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2020.

Аутор: Стефан Станковић Извор: Н1

Радомировић о претњама екипи Н1: Напади на новинаре морају да буду кажњени

"Морамо се сваког дана борити против напада. Оно што се десило вашој екипи (претње радника обезбеђења), то је кривично дело које се кажњава затвором. Зато смо ми обавестили Сталну радну групу за безбедност новинара, тужилаштво је затражило информације и верујемо да ће доћи до санкција", рекао је председник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић.

Издајници, уличари, дворске луде, индијанци. Ово су епитети сабрани само из протеклих седам дана, који су упућени колегама са Н1 Нове С.

"Не видим како то може да се заустави, сем да се заустави, а зауставиће ће се неког 6. октобра, јер је то дежа ви. Слично је било деведесетих, па нам се догодио 24. септембар, па 5. октобар и промена уређивачке политике, када је Ђуричић улазио са бубњарима и све се променило. Надам се да нам меморија неће бити као 5. октобра и да ћемо добро запамтити све актере и етикетирања", каже новинар Душко Богдановић.  

На то што је заменик градоначелника Београда Горан Весић јавно износио податке о водитељу Нове С Ивану Ивановићу, Богдановић каже да би, када би ово била правна држава, неко реаговао на начин како се то од институција очекује.

"Ово је таква врста простачења, ја сам деликатан у бирању тв програма и помаже ми селекција догађаја Оље Бећковић или Кесића и видим какве се срамоте догађају на другим телевизијама. Ако дође до суда, две стране ће рећи шта имају и надам се да ће правда да победи, у овом случају Иван Ивановић", додао је Богдановић.

Радомировић каже да се УНС тим поводом није огласио јер сматра да је добро да функционери кажу шта мисле о медијима и додаје да је Ивановић водитељ хумористичке емисије и да треба да га заштити удружење хумориста. Каже и да неће нека промена одмах довести "да нам гране сунце".

"И 5. октобра су сви медији били на страни нове власти, оно мало критичких су били на жестоком ударцу. Нас из Пиштаљке су називали џукелама 2011. и 2012, сетимо се најтрагичнијег случаја убиства Милана Пантића који је поверовао да је дошло слободно време да се пише о корупцији. Морамо се сваког дана борити против напада, оно што се десило вашој екипи, то је кривично дело које се кажњава затвором, зато смо ми обавестили Сталну радну групу и тужилаштво је затражило информације и верујемо да ће доћи до санкција", рекао је Радомировић.  

"Када је реч о простачини која чува зграду и бахатог односа шефа државе, ја видим снажан заједнички именилац. Овај је добио наређење и има у менталном склопу дефиницију да је Н1 америчка телевизија. Занимало би ме у овом отопљавању односа са Вашингтоном, да ли је амерички и даље ружна реч. Бићете и даље све мање амерички и на крају Н1 из пријатељске земље, али ће да вас прозивају. И та простачина и председник су вашој екипи одузели људско право на рад, ваша екипа зарад те простоте није обавила посао, а председник је скинуо са дневног реда и рекао ја данас држим час, а колега Нешић је изузетно рекао, онда хвала идемо кући", сматра Душко Богдановић. 

На питање какве су последице такве реторике, Радомировић је рекао да код претње екипи Н1 имамо два елемента.

"Морамо јавности да кажемо да је снимање на јавном месту дозвољено, не може нико да забрани. Озбиљне претње морају да буду санкционисане и кажњене и ми ћемо се за то залагати, као што смо се залагали током протеста у јулу када су нападани извештачи. Чекамо резултате истраге ко је пребио колегу из Бете. Да сви одговорни за нападе на новинаре буду кажњени. Како објаснити оне нападе на демонстрацијама када су демонстранти који су против власти нападали новинаре, ко је њих наговорио да гађају каменицама. Имамо проблем да су новинари слаби, да су медији слаби. Да имамо јаке медије, који би стали иза запослених, онда би се ово мање дешавало. Да имамо медије који зависе од публике, а не од финансијера. Трамп већ четири године за медије говори да су лажови и ти медији никад нису били јачи, имају све већу подршку. То је решење, да имате подршку јавности, потрошача који ће плаћати вашу робу", рекао је председник УНС-а.

Како каже, стање у медијима интересује грађане најчешће онда када имају проблем.

"Тада се обраћају медијима и траже помоћ, тада схватају колика је важност слободних медија. Ми свакодневно радимо са људима који имају проблеме и откривамо разне незаконитости, пружамо правне савете", наводи Радомировић.

Богдановић је подсетио да је 2010. у три месеца изгубио серију, колумну у једном недељнику и да је окончања његова сарадња са представницима власти у Војводини, јер су, каже, били незадовољни његовим писањем.

"Ја не могу да кажем да је иза тога стајао Тадић, на нивоу власти који је одлучивао у покрајини и Новом Саду врло лако се одлучило да се прекине сарадња. Мени је јасно да никада неће бити добро, може бити само мање или више лоше", каже Богдановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси