Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Утицај страног фактора на наше медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2012.

Извор: Политика

Утицај страног фактора на наше медије

Без слободе медија нема напретка и развоја државе. Све друго је душегупка, ширење мреже лажи и неподношљиве и понижавајуће пропаганде.

Шта је то што бисте волели да млади људи увек запамте у политици?

– Мислим да је јако важно да запамте да се нису венчали са влашћу и да би увек када се опстанак на власти коси са њиховим политичким уверењима и идејама требало одмах да пређу у опозицију. То чува преко потребно здравље у политици и самосвест да власт није циљ сам по себи, него се политичар бори за власт да би остварио политику у коју верује и за коју се обавезао народу.

Имам пуно право да ово кажем јер сам три пута прихватао да преузмем власт и два пута добровољно одлазио са власти онда када више није било услова да водим политику за коју се залажем.

Зашто је то важно?

Ако заборавимо да је власт сменљива и почнемо да се за опстанак на власти боримо свим средствима и претворимо питање власти у борбу на живот и смрт, онда од идеја и уверења у политици не преостаје више ништа. А када нестану идеје и уверења и све се сведе на голу власт, онда ни од будућности и развоја земље нема ништа.

Нажалост, то би требало отворено рећи, у нашој историји борба за голу власт неретко је била правило. То је подједнако скупо коштало земљу као и оне који су се упустили у такву борбу.

Уверен сам да политичке разлике, ма колике биле, никада не би требало да пређу у огорчено непријатељство. Народ нека по својој вољи смењује власт, а на политичарима је да граде друштво у којем је смена власти најнормалнија могућа ствар. У супротном ништа добро не можемо очекивати у будућности.

Најзад, мислим да би млади људи пре свега требало много да науче о политици. А када науче све што би требало о теоријским основама политике, да би уопште разумели земљу којом хоће да управљају, млади људи морају знати и много о тој земљи. Јер политика не започиње са нама, већ она многе своје праве тајне и сазнања крије у прошлим збивањима и деловању као и у списима наших претходника, политичара и научника, који су добро разумели народ и земљу којој припадају.

Да поменем, примера ради, као највеће узоре двојицу људи који су, када је то дужност налагала, спојили позив научника и политичара. Реч је наравно о Стојану Новаковићу и Слободану Јовановићу.

Може се чути приговор или, боље рећи, жал међу Вашим симпатизерима, што сте били и сувише либерални према медијима док сте били премијер?

– Медији не могу бити мало слободни. Или јесу или нису слободни. Зато сам без двоумљења поносан на слободу медија која је била у Србији у периоду од 2004. до 2008. године.

Када бих могао да вратим време и бирам, не да бих у том периоду смањивао слободу медија, него бих, напротив, још више урадио да се у Србији слободно дише, слободно пише и слободно говори. Слобода је живот, без слободе медија нема напретка и развоја држава. Све друго је душегупка, ширење мреже лажи и неподношљиве и понижавајуће пропаганде.

То што слобода медија не повлачи за собом и одговорност медија, не може бити разлог да се ограничава сама слобода. И у периоду од 2004. до 2008. године написана је о мени гомила бесмислица и чистих лажи, али то никада није био мотив да будем против слободе и ограничавам слободу медија.

Да би медији били не само слободни него и одговорни, морају најпре бити слободни, а онда је потребно и време да дође до изражаја и њихова одговорност.

Уверен сам да ће се сваком обити о главу контрола медија, а иако казна не стигне брзо, људи који дубље промишљају политику и којима власт није лагодан живот него тешка обавеза, такви људи увек поштују и држе до слободе медија.

Има нешто друго што мене посебно брине када је реч о медијима у Србији, а то је утицај страног фактора на наше медије. То је оно што забрињава и свако ко жели непристрасно да размишља и говори о медијима у Србији, видеће да се простор и контрола медија од страних власника шири.

Многи важни уредници који данас уређују најважније медије повезују се са Вама док сте били на власти.


– Немам личан однос према људима који обављају јавни посао. Никоме не судим, нити морално карактеришем поступке других у јавном животу. У јавном животу битна су дела и шта је ко од нас урадио за добро Србије на послу којим се бавио.

Малопре сам рекао да сам задовољан и поносан, а уверен сам с пуним правом, на слободу медија када је Демократска странка Србије управљала Србијом. И то је моја одговорност, и о томе може и треба да се расправља.

За садашње стање у медијима не прихватам никакву одговорност, нити сматрам да људи који су руководили медијима у време док смо били на власти имају било какву обавезу према мени.

Сви смо слободни да радимо онако како мислимо да је најбоље.

Војислав Коштуница

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси