Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ преговара о продаји удела у српским листовима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 02. 2012.

Извор: Данас

ВАЦ преговара о продаји удела у српским листовима

Немци не одустају од повлачења с медијског тржишта Србије

Београд, Есен - Немачка медијска група ВАЦ (WAZ - Westdeutche Allgemeine Zeitungsverlag GmbH) ни после крупних кадровских промена у врху овог концерна крајем јануара ове године није променила своју одлуку о напуштању медијског тржишта у Србији, сазнаје Данас из извора у врху ове корпорације са седиштем у Есену.

„Медијска група ВАЦ води разговоре с разним заинтересованим странама у вези с продајом својих власничких удела у Србији“, рекао је за наш лист Паул Биндер, директор задужен за корпоративне комуникације.

„Наша одлука да напустимо српско тржиште је коначна и у нашој стратегији нема промена“, додао је он и потврдио да је доскорашњи генерални директор ВАЦ Бодо Хомбах напустио тај положај крајем прошлог месеца.

Подсетимо да Медијска група ВАЦ има власничке уделе у три дневна листа у Србији - Политици, Вечерњим новостима и Дневнику из Новог сада.

Удео ВАЦ у власништву Политике новине и магазини износи 50 одсто, у Вечерњим новостима тај податак није доступан јавности и подложан је сасвим различитим тумачењима немачких и овдашњих извора, док је удео у новосадском Дневнику већинских 55 одсто.

ВАЦ је до прошле године био и један од кључних учесника у дистрибуцији и продаји листова на овдашњем тржишту, као власник Штампа система, али је у мају 2011. продао тај ланац киоска српском произвођачу хране Центропроизвод.

Медијска група ВАЦ је почетком ове године продала три своја листа у Македонији, а током 2010. - када је Бодо Хомбах први пут најавио да ће се немачка групација повући из послова на Балкану - продати су и неки од већих листова које је ова корпорација поседовала у Румунији и Бугарској. Хомбах је одавно обзнанио и одлазак ВАЦ из Србије, али се то до сада, бар званично, још није материјализовало.

Упућени у ова збивања склони су да такав развој припишу неким неразрешеним питањима, па и сукобима, између немачких и српских партнера, који су надилазили медијске оквире. Подсетимо да је држава Србија још власник значајних удела у сва три поменута листа.

Одлазак Бода Хомбаха (59) - некад истакнутог политичара СПД и министра у кабинету канцелара Герхарда Шредера - након десет година на челу ВАЦ, директна је последица крупног пословно-политичког расплета на тржишту Немачке.

ВАЦ је, наиме, око 60 година био у већинском власништву две породице чији су чланови били и оснивачи концерна: породице Брост, блиске социјалдемократама, и породице Функе, блиске демохришћанима.

Лист Рајнише пост, такође из Есена, објавио је да је Хомбах морао да оде када су чланови породице Брост, који су га и поставили на положај директора, продали својих 50 одсто власништва ВАЦ Петри Гроткамп из породице Функе за 500 милиона евра. Други немачки лист, минхенски Зидојче цајтунг, написао је да су овом трансакцијом ‘торпедована’ вишегодишња настојања берлинске групације Аксел-Шпрингер Ферлаг да купи удео у ВАЦ.

Медијска група ВАЦ остаје један од највећих регионалних издавача у Европи, с око 40 дневних листова и више стотина различитих публикација и око 15.000 запослених.

Р. Д.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси