Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пинк и Хепи нису узрујани због одлуке РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Различити ставови око правне утемељености за пребацивање ријалити програма у ноћни термин

Пинк и Хепи нису узрујани због одлуке РЕМ-а

Одлука Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да се приступи изради правилника који би емитовање ријалити програма ограничио на ноћни период, није претерано забринула ауторе две најгледаније телевизијске емисије тог формата у Србији.

Жељко Митровић, власник телевизије Пинк, на којој се емитује ријалити програм Задруга, сматра да постоје мале шансе да правилник РЕМ-а буде усвојен и ступи на снагу.

– Разлог је очигледан, не може се забрањивати нешто што се није десило. Ми нисмо имали ниједну меру по питању ријалитија Задруга, што значи да је по закону и правилима РЕМ-а исправна. Поступити другачије би била чиста цензура на шта РЕМ, за сада, нема надлежност, а ни било која друга српска институција.

Ипак, у случају да таква одлука ступи на снагу и емитовање ријалити програма на телевизији Пинк, која има националну фреквенцију, буде ограничено на период између 23 и 6 часова, Митровић истиче да то не би имало већег утицаја на пословање компаније.

– То није стратешки значајна ствар, само би ојачали кабловски канал на коме би је емитовали у току преподневних часова. Без Задруге током лета наш шер је био слабији само 2 одсто, наводи Митровић.

Сличног размишљања је и Миломир Марић, главни уредник телевизије Хепи на којој се емитује ријалити програм Парови. У краткој изјави за Данас, Марић је нагласио да још увек није заузео став по питању правилника.

„Сада немам мишљење о томе. Немам мишљење ни о чему. Ако и када усвоје правилник, причаћемо, поручио је Марић.

За разлику од њих, Саво Манојловић, из Удружења за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) које је организовало потписивање петиције како би емитовање ријалити програма било ограничено, истиче да му делује да РЕМ „коначно даје знаке живота“.

– То је најпре захваљујући Слободану Цвејићу и Јудити Поповић. Реч је о члановима који очигледно неће да само примају плате и ћуте. У старту су подржали иницијативу за ограничавање ријалитија грађана, а користе и све законске механизме унутар РЕМ-а, наводи Манојловић.

Усвојено решење РЕМ-а, наглашава, једино је правно исправно. Он је истакао да ће УЗУЗ, „кроз грађанске акције и ако буде требало протесте“, дати подршку овој одлуци РЕМ-а.

– Истовремено желимо да се ова одлука провуче и кроз закон који је предложило 42.852 грађана, рекао је.

Упитан да прокоментарише могућности да се дневно емитовање ријалити програма пребаци на кабловске канале, Манојловић напомиње да постоји законска могућност да се и њима забрани емитовање оваквог садржаја током дана.

– И то је управо учињено у Црној Гори због ријалитија из Србије. Зашто бисмо ми децу штитили мање од Црне Горе? Ово је почетак краја ријалитија на начин на који се сада емитују. Ми тај процес само треба да убрзамо и од сваког од нас зависи када ће крај доћи. Чим се формира Влада ми настављамо притисак да Министарство културе и информисања да мишљење и на одлуку РЕМ-а, али и на наш предлог закона. Потребно је и да уведемо минималну обавезу емитовања културног, дечјег и научног програма“, закључује Манојловић.

Процедура

Савет РЕМ-а је на последњој редовној седници донео одлуку да се приступи изради нацрта Правилника којим ће се време емитовања ријалити емисија ограничити на период између 23 и 6 ујутру. Како је за Данас рекао члан РЕМ Слободан Цвејић правилник би могао да ступи на снагу кроз два месеца. Након што стручна служба РЕМ-а изради нацрт Правилника процедура прописује да се изјасни Министарство културе и информисања, а потом и петнаестодневну јавну расправу.

 

Коментари (1)

Остави коментар
нед

27.09.

2020.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 12:59

А ЗБОГ ЧЕГА.......

А због чега не покренете петицију о емитованју реклама на прекоморским садржајима, који закидају државни буджет. То не интересује ни Вас ни РЕМ са све вашим Цвејићем, а било би интересантно (и значајно) да знамо због чега!
А претпоставки је много. Баш много.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси