Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Десет разлога због којих треба угасити РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2020.

Аутор: Драгиша Ковачевић Извор: Политика

Десет разлога због којих треба угасити РЕМ

Републичка радио-дифузна организација (РРА) основана је 9. јула 2003.године у складу са Законом о радиодифузији, као независна организација која врши јавна овлашћења са циљем обезбеђивања услова за ефикасно спровођење и унапређење утврђене радиодифузне политике.

За више од две деценије рада РРА (сада РЕМ) постао је једна од најомраженијих институција у Србији. 

Њеним радом није задовољна Европска комисија која у сваком извештају има низ примедби на рад српског регулатора. Посланици владајуће већине годинама имају примедбе на њихов рад. Поставили су на десетине посланичких питања захтевајући да се "прочешља" рад РЕМ-а. Опозиција сматра да су чланови Савета неспособни, корумпирани да раде у интересу власти, домаће локалне телевизије су у очајном, понижавајућем, положају и једино над њима РЕМ демонстрира своју силу, док поједине националне телевизије не хају много на претње које им шаље регулатор. Обични гледаоци бесни су због примитивизма и простаклука који једино не смета телевизијама које их емитују и члановима Савета РЕМ-а.

Дакле, изузев људи који раде и примају врло високе плате у РЕМ-у, чланова њихових породица, радом РЕМ-а апсолутно су задовољни једино у Јунајтед групи. У СББ и на прекограничним телевизијама које су у власништву моћне компаније пуни су хвале на рад регулатора, јер закони над којима врши надзор РЕМ (Закон о електронским медијима и Закон о оглашавању) не важе за фирме Јунајтед групе.

Ево само десет (од сто) разлога због којих РЕМ треба укинути:

1) Дозволе које РЕМ издаје (и наплаћује) немају никакву вредност јер та дозвола не гарантује емитеру да ће телевизија бити у мрежи оператора.

РЕМ је главни кривац за гашење великог броја локалних медија и њихов тежак положај јер није свим медијима омогућио исте тржишне услове ,пошто стране телевизије немају никакве обавезе и издатке јер у Србији нису порески обвезници и раде на црно.

2) РЕМ не утврђује логичку нумерацију телевизија већ то чине оператори, па је тако на најмоћнијој мрежи која покрива више од 50% територије на броју  1 кабловски канал који нема дозволу РЕМ-а и не плаћа надокнаду, а јавни сервис, који финансирају сви грађани, "склизнуо" на друго место.

3) Одузео је дозволу и угасио ТВ АРТ једину телевизију у Србији која се бавила културом због нередовног плаћања надокнаде, а да није нашао модус да се овој телевизији умањи надокнада због специфичности и садржаја програма.

4) РЕМ је још 2006. године дозволио да се ријалити програми емитују у дневним терминима и директан је кривац јер није уредио ову област већ је дозволио да се на телевизијама које користе државне ресурсе пласира примитивизам, насиље, простаклук и да се од особа са криминалним досијеима праве медијске личности и тв звезде. Ти програми никада нису посебно опорезовани и тим средствима стимулисане телевизије које афирмишу културу, пристојност, лепо понашање и друге вредности, па је чак дозволио да неке телевизије те накарадне програме називају хумористичко-забавним садржајима.

5) РЕМ је дозволио да годинама тзв. „прекограничне“ телевизије своје програме у кабловским мрежама у Србији (ре)емитују противзаконито, да се ти програми прекрајају убацивањем српских реклама чиме је Србији нанета штета која се мери стотинама милиона евра.

6) РЕМ, који по закону врши надзор над операторима, омогућио је да се у кабловским мрежама реемитују стране телевизије чији  се изворни програми прекрајају и мењају.

7) РЕМ је вршио надзор над прекограничним каналима за време предизборне кампање, иако по закону он може то да чини само над телевизијама којима је издао дозволу. Истовремено је на свом сајту објавио саопштење у којем тврди да нема сазнања да се на прекограничним телевизијама емитују српске рекламе јер не врши мониторинг над тим каналима.

8) РЕМ није испунио законску обавезу да сачини листу догађаја од посебног значаја, којом се утврђује које телевизије имају ексклузивна права на преносе тих догађаја, па тако гледаоци у  Србији не могу да прате утакмице српских репрезентација, које се сада емитују на кабловској телевизији, а услов за пренос ових догађаја је покривеност целе државе и слободан приступ, а овај кабловски канал могу да прате само они који су претплаћени на мрежу СББ-а, али  РЕМ-у то не смета. 

9) По Закону о оглашавању (члан 74) РЕМ врши надзор над применом овог закона у погледу оглашавања  у електронским медијима, али он то не чини па је омогућио да се српске рекламе емитују и на страним (прекограничим) каналима иако је то овим законом (члан 27) експлицитно забрањено.

10) Зато што годинама РЕМ нема председника, већ ту улогу, из непознатих разлога, обавља заменик председника.

Пошто сам са неким људима из садашњег сазива Савета у добрим односима и често ме питају да им протумачим неке чланове закона и Конвенције о прекограничној телевизији, осталих 90 разлога за гашење, односно реорганизацију, овог тела чувам за следећи текст који ће се још мање допасти онима који су учинили да ово тело буде омражено у нашој целокупној јавности.

За лош имиџ РЕМ-а криви су они који гласају и доносе одлуке, али објективно „нож и погача“ су у рукама стручних служби овог тела, можда и неких са стране који им суфлирају, а чланови Савета, који обично у РЕМ долазе једино када су седнице, су најчешће само обична гласачка машина.

* Текст је објављен у штампаном издању Политике. Колега Ковачевић је УНС-у уступио текст на коришћење.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

25.09.

2020.

Milan Djokic [нерегистровани] у 19:48

Zašto S REM postoji

Zašto ova organizacija uopšte postoji? Da li televizije plaćaju dozvole samo da bi oni primali platu. neka tamo Olivera Zekić i još po neki? Zar ne može resorno ministarstvo to da radi i da pare idu u budžet pa da od toga građani imaju neku korist? Kakva je mogućnost da ja osnjem neku nevladinu organizaciju i delim dozvole za rad? Doibro bi mi to došlo. Kad mogu oni što ne mogu i ja? Molio bih Dragišu Kovačevića koji je stručno lice po ovom pitanju da malo obajsni. Bio bih mu zahvalan.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси