Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Иван Ивановић: Јована и Срђан постали жртве система који су сами промовисали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2020.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Не јењава бура око одласка популарног водитељског двојца Јутарњег програма са ТВ Прва

Иван Ивановић: Јована и Срђан постали жртве система који су сами промовисали

Да ли су Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић дали или добили отказ, различити су одговори, у од тога кога питате – њих или ТВ Прву.

Обе стране се оглашавају објавама на друштвеним мрежама, а за популарни водитељски двојац јутарњег програма њихове колеге, новинари, немају пуно лепих речи па ни разумевања.

Саговорници Данаса наводе да су управо Јована и Срђан промовисали вредности накарадног друштвено-политичког система у коме живимо, те да су и сами постали његове жртве, док за колеге које су пролазиле кроз различите голготе никада нису имали разумевања.

Њихов некадашњи колега са Прве Иван Ивановић каже за Данас да верује да је дошло до неслагања са менаџментом по питању програмске политике „јер Јована и Срђан никада нису били кооперативни, а ни менаџмент Прве није баш „са олимпијских игара““.

Према његовим речима, треба узети у обзир њихову „непријатну природу“ током извршавања радних обавеза.

– Јована и Срђан су врло сујетни људи и непријатни према својим сарадницима. Сигуран сам да се свему овоме највише радују шминкери, сниматељи, тонци… и остали који раде на Првој јер више неће бити излива беса, драња и сличних сцена које су доживљавали. Ситуација у медијима јесте лоша али су Срђан и Јована значајно допринели томе да она буде таква и да се јачају неке вредности које не би требало да јачају, када је новинарство у питању – сматра Ивановић.

Према његовим речима, они су постали жртве управо тог система који су развијали и промовисали.

– Не би требало да кукају јер то што се десило њима дешава се годинама многим новинарима у бројним медијским кућама. Сад бар могу да виде како је другима. Да евентуално пробају да се пресаберу, ресетују своју каријеру, наставе даље и да у следећем покушају можда буду паметнији и поштенији – каже Ивановић.

Он се осврнуо и на писмо Јоване Јоксимовић објављено на Инстаграму у којем је навела да је „Јутро са Јованом и Срђаном“ њихова ауторска емисија, те да су се због тога противили да је једном недељно води Филип Чукановић.

Управо је он наводно био камен спотицања, односно повод за разлаз водитељског двојца и ТВ Прва.

Менаџмент је наводно хтео да Чукановић води Јутарњи програм петком, што су они одбили.

– Сви јутарњи програми су мање више исти. Водитељи седе са безброј гостију, трућају и листају штампу. Нема говора о томе да је „Јутро са Јованом и Срђаном“ ауторска емисија. У свету то постоји деценијама, а код нас је први почео да ради покојни Бане Вукашиновић у другој половини 80-их. У Јованином и Срђановом раду је највише недостајало објективности, поштења према професији и подршке колегама које су пролазиле кроз бројне проблеме. У најмању руку је нелогично да се они позивају на поштење, правду и истину, и све оне појмове које су успешно заобилазили годинама – закључује Ивановић.

Обезбеђење Прве је прекјуче спречило Срђана Предојевића да уђе у зграду телевизије и води програм.

Потом је Прва, путем Инстаграма, саопштила да „Јована и Срђан нису испоштовали своје радне обавезе“.

Неколико сати касније огласила се Јована писмом на друштвеним мрежама у којем негира да нису испуњавали радне обавезе, наводећи да су радили и више од уговореног посебно у време короне.

Међутим, наш извор из ТВ Прва наводи да је Јована Јоксимовић дала усмени отказ телевизији и тражила отпремнину, те да јој отказ није дат.

Такође додаје да јој је нето плата била 10.000 евра а да је радила три дана недељно „наводно због короне“, често каснила и сукобљавала се са сарадницима.

Реченица о којој се највише полемисало у Јованином отвореном писму је да „проблем новинарства одавно није у слободи, него у цени“.

Да њен рад није довољно цењен, као и да не постоје удружења или синдикати који би заштитили новинаре.

Новинарка Тамара Скроза каже за Данас да не би улазила у разлоге одласка Јоване и Срђана, „пошто има утисак да су ту интервенисале и неке политичке структуре недокучиве нама, обичним медијским смртницима“.

– Нисам забринута ни за њих двоје: они то чиме се баве раде врхунски и сигурно ће ускоро бити удомљени. Сигурно је да неће бити у ситуацији у којој су неке наше колеге, да немају ни жуту банку у џепу, ни било какву сигурност. Међутим, писмо Јоване Јоксимовић ме као новинарку вређа – њена каријера даје јој право да каже много тога, али не и да коментарише слободу медија и индиректно дисквалификује нас који нисмо ни изблиза толико „скупи“ као она, нас који смо због те ситуације осиромашени, болесни, уморни и потрошени – истиче Скроза.

Она додаје да је Јована ћутала све ове године, да никада није реч рекла о системском угњетавању медија, о нападима на своје колеге, о политичким и свим другим притисцима, „па ми се чини да је неукусно да се тиме бави сада када је у завади са својим бившим послодавцем“.

Јована и Срђан јуче нису одговарали на наше позиве и поруке, те нисмо били у прилици да чујемо њихову страну приче.

Бодрожић: Надам се да ће извући поуку

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за Данас да су Јована Јоксимовић и Срђан Предојевић требали да напусте ту телевизију након што су крајем 2018. године, под крајње сумњивим околностима, добили нове власнике. Овако су, додаје, дочекали да их ти напредњачки власници отпусте и да их потом таблоиди провлаче кроз блато као нераднике и умишљене звезде. „Надам се да ће њих двоје врло брзо наћи нови ангажман, а надам се и да ће из свега извући поуку и да убудуће на некој другој телевизији неће у емисије звати тзв. новинаре из таблоида и давати им легитимитет и простор да загађују јавни простор и вређају и клевећу људе“, истиче Бодрожић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси