Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Сумрак

Данас је требало да се одржи главно рочиште по кривичној пријави за угрожавање безбедности за претњу коју сам добио 2015. године. У 2016. години лоциран је могући починилац, дати искази осумњиченог и оштећеног и до овог рочишта нисам имао информације о томе шта се догађа у истрази.

Данас смо сазнали о више изјашњавања оптуженог, а схватили смо да је био ангажован и вештак, који вештачењем процењује тврдње оптуженог да је неко други, на његовом личном налогу, написао претњу и позив да се мени одсече глава на Теразијама.

Данас су на рочиште дошли сви позвани осим адвоката оптуженог, који је пре неколико дана послао молбу за одлагање јер иде на годишњи одмор. Судија је оценио да је то неоправдано одсуство и казнио адвоката са 25.000 динара и трошковима данашњег неодржаног главног претреса.

Понавља се опструкција и адвокатски безобразлук које, у врло грубим оквирима, видимо у случају суђења окривљеним за паљење куће колеге Јовановића. Ново рочиште је заказано за месец дана.

***

Већ сам се неколико пута у овом дневнику бавио оним што се догађа са медијима у Мађарској.

https://javniservis.net/dnevnik/izadi-i-bori-se/

И сваки пут су вести све горе и горе.

http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/103959/mediji-na-udaru-orbanovog-sistema.html

Током јула су уредници водећег независног медијског портала Index.hu колективно поднели оставке услед страха да ће изгубити своју независност након смене главног и одговорног уредника. Почетком септембра главни уредник традиционалног недељника је отпуштен само зато што је објавио слику премијера са супругом и децом. Сада је на реду независни “Клуб радио” који је одлуком регулатора изгубио националну фреквенцију и чији се сигнал може чути само у Будимпешти. Тим поводом је реаговала комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић.

https://www.cenzolovka.rs/region/dunja-mijatovic-zabrinuta-zbog-moguceg-gasenja-nezavisnog-radija-u-majdarskoj/

Двадесет година после Петог октобра и тридесет година после пада Берлинског зида Радио слободна Европа се враћа у Мађарску.

http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/103466/radio-slobodna-evropa-ponovo-u-madjarskoj-vise-od-30-godina-posle-pada-komunizma.html

Као ми некада, сада мађарске колеге примају по свету међународне награде у знак подршке за њихову борбу за слободу медија. Последњи пример је награда која је прошле недеље у немачком граду Потсдаму, као „светионику слободе штампе“ уручена бившем главном и одговорном уреднику портала Index.hu Саболчу Дулу од стране Дуње Мијатовић.

http://www.m100potsdam.org/en/a-beacon-of-press-freedom-szabolcs-dull-receives-m100-media-award-2020/

Када се 2010. године Виктор Орбан вратио на власт, Мађарска је заузимала 23. место на листи “Репортера без граница”.

Тренутно се налази на 89. месту.

Када видим суноврат ове чланице Европске уније када су у питању слободе медија и изражавања, свестан сам се да ћемо их у њиховом слободном паду чак и ми престићи пошто смо на 93. месту.

И сетим  се како смо се пре двадесет година сретали са Виктором Орбаном на конференцијама у Сегедину током његовог првог премијерског мандата. Својеврсно сведочанство томе је фотографија која је настала у јесен 1999. године на којој смо на улици у Сегедину заједно Саша Мирковић (Радио Б92), Бобан Томић (Радио Бајина Башта), Милорад Тадић (Radio Boom 93 Пожаревац) и ја.

Тада је Орбан српским медијима помагао у борби против Милошевића.

Ко ће сада помоћи мађарским медијима?

А ко тек онима у Србији?

Коментари (1)

Остави коментар
сре

23.09.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 20:55

Стипендија

Орбан је својевремено био и Сорошов стипендиста, али је на време схватио с ким има посла.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси