Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Агенција Лаборис поштом послала отказе за 91 радника у РТВ-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2020.

Извор: Бета

Агенција Лаборис поштом послала отказе за 91 радника у РТВ-у

Агенција Лаборис, која је до 30. августа посредовала при запошљавању 257 људи у Радио-телевизији Војводине, данас је путем поште послала отказе за 91 радника, сазнаје агенција Бета.

У допису у који је Бета имала увид, поред осталог, наводи се да је РТВ потрошио средства предвиђена уговором о ангажовању особа преко агенције, те да је тиме престала потреба за занимањима које су они до 30. августа обављали у РТВ-у. Због тога је са њима раскинут уговор о раду на неодређено време које су 1. марта засновали у агенцији Лаборис.

"Услед престанка потребе за обављањем одређених послова и за радом уступљених извршилаца на тим пословима у ЈМУ РТВ, а у вези престанка финансирања, агенција Лаборис више није у могућности да исплаћује зараде и остала примања запосленима те је процењено да је финансијски немогуће да задржи досадашњи број запослених извршилаца", наводи се у образложењу отказа.

Из Лабориса су у допису навели да нико од, сада већ бивших запослених, нема право на отпремнину, јер нису навршили годину дана радног стажа код послодавца. Уз то, обавезали су се да ће сва заостала примања исплатити у року од 30 дана од престанка радног односа.

"У циљу остваривања права на новчану накнаду, права на пензијско и инвалидско осигурање и здравствену заштиту, у складу са прописима о запошљавању, именовани имају право да се у року од 30 дана од престанка радног односа пријави на евиденцију код Националне службе за запошљавање", стоји у допису агенције Лаборис.

На тај начин без посла у РТВ-у остао је 91 радник са 556 година радног стажа, углавном на РТВ-у. Од 91 особе њих 44 има завршен факултет, а шесторо вишу школу.

Без посла је остало 14 новинара, 10 уредника и аутора емисија, 11 сценских радника, осам сниматеља, шест монтажера, по пет реализатора програма и редитеља, по три тонца и њеб оператера, два продуцента, два расветљивача и два музичка сарадника. Међу њима има и добитника међународних признања.

Они су претходно 11. септембра добили од агенције Програм решавања вишка запослених којим се обавештавају да ће најкасније до 30. септембра постати прекобројни. Пре преласка у разноразне агенције за посредовање при запошљавању многи од њих провели су године, а неки и деценије на РТВ-у.

Агенција Лаборис у обавези је да плати 91 радника за ангажовање током месеца септембра у висини од 60 одсто просечне плате које су остварили у последњих годину дана. Они су од 9. септембра били на плаћеном одсуству, а неки од њих имају и право да искосте зарађени годишњи одмор.

Управо из тог разлога многима је данас грешком послат отказ уговора о раду, што су поједини и потврдили за VOICE. Уз накнадан позив из Лабориса њима је данас саопштено да тај папир сматрају ништавим и да ће им отказ са новим датумом бити накнадно послат.

Пре раскида уговора о ангажовању, у РТВ-у је посредством агенције Лаборис било ангажовано 257 људи. РТВ је добио дозволу Министарства финансија да запосли на неодређено време њих 50. Преосталих 207 требало је да буде проглашено за технолошки вишак, али се нису сви нашли на списку, јер су многи прихватили понуду РТВ-а да наредна четири месеца буд ангажовани преко уговора о повремено-привременим пословима (ПП).

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица је 9. септембра за портал Цензоловка рекао да је, од укупног броја радника ангажованих у РТВ-у преко агенције за запошљавање, 45 добило посао за стално, 69 је потписало ПП уговоре, док је њих 96 остало без ангажовања у РТВ-у. Одакле толико људи на ПП уговорима и где је за два дана настала разлика од 47 људи није објаснио.

Образложење РТВ-а за непродужавање уговора са Лаборисом било је закидање 201 милион динара покрајинском јавном медијском сервису приликом усвајања ребаланса буџета Србије за 2020. годину. Уговор са Лабортисом био је вредан 200 милиона динара.

Пре најновијих, у јулу је са РТВ-а већ отпуштено 56 људи. То нису били само радници ангажовани посредством агенције Лаборис, већ и хонорарци али и део запослених на одређено време којима је истекао уговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси