Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Годину дана од хапшења: Обрадовић и његов адвокат још чекају доказе тужилаштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2020.

Аутор: Ана Новаковић Извор: Н1

Годину дана од хапшења: Обрадовић и његов адвокат још чекају доказе тужилаштва

Прошло је годину дана од хапшења радника ваљевске фабрике оружја Крушик, Александра Обрадовића, који је медијима достављао информације о могућим малверзацијама у овом државном предузећу. Тужилаштво за високо-технолошки криминал у овом случају још увек није подигло оптужницу, а адвокат Обрадовића за Н1 каже да би следеће недеље коначно требало да види доказе које је тужилац прикупио.

Афера трговине оружјем конкретизовала се кроз аферу Крушик, да би у врло кратком временском периоду отворила и случај узбуњивача из Крушика - Александра Обрадовића. Због неповерења у институције система, радник Крушика је новинарима дао документа која указују на корупцију у ваљевској фабрици, да би они то даље истражили и објавили. То га је коштало три месеца слободе.

"Ја мислим да је то у ствари крунски доказ да тужилаштво нема случај прорив Александра Обрадовића и да су они њега промтно и експресно ухапсили само по политичком налогу, а већ годину дана не могу да смисле прави разлог зашто су га ухапсили и да саставе ту оптужницу", сматра новинар БИРН-а Александар Ђорђевић.

Три недеље Обрадовић је провео у затвору, а два месеца у кућном притвору. Под притиском јавности 18. децембра пуштен је на слободу. Истрага траје тачно годину дана и још увек тапка у месту, али можда не задуго.

"Тужилац ми је прошле недеље најавио да је готово то неко вештачење и да ће евентуално следеће недеље бити у прилици да ми коначно да на располагање да видим те доказе са којима он располаже. Очигледно, да не само што их нисам видео ја, него их ни он није видео, дакле поступајући тужилац у предмету, који заступа одељење за високотехнолошки криминал. Тако да је и за њега то била непознаница", наводи Владимир Гајић, адвокат Обрадовића.

Новинари су објавили истраживања у којима показују да је Бранко Стефановић, покојни отац министра полиције Небојше Стефановића, као заступник компаније ГИМ, посредовао у куповини оружја по повлашћеним ценама у односу на државни СДПР. Хапшење Обрадовића уследило је након што је ова прича објављена на бугарском специјализованом порталу на енглеском језику.

Саговорник Н1 сматра да се хапшење узбуњивача догађа када жели да се заташка криминал.

"То није ништа необично само је разлика што су озбиљне демократске државе то препознале одавно и онда су осмисле механизме како те људе да заштите. И зато је важан тај механизам заштите узбуњивача јавности. Дакле људи који су упркос озбиљним ризицима по сопствене интересе спремни да сведоче о малверзацијама, о криминалу, о корупцији", каже директор Центра за практичну политику Драган Поповић.

Бранилац Обрадовића сматра да су све институције које су надлежне за решавање случаја узбуњивача под контролом режима, али верује да ће се на крају показати о чему је заиста реч.

"На крају ће бити јасно шта се овде стварно догодило. Имамо и ту чињеницу да је специјално тужилаштво задужило БИА и ВБА да истраже те сумње које је у јавности изнео Александар Обрадовић. Ништа се у том поступку не догађа. Он, који је извор тих информација никад није позван као грађанин да буде саслушан", каже Гајић.

Док Обрадовић и његов адвокат чекају доказе Тужилаштва у поступку који се против радника Крушика води за одавање пословне тајне, новинари и јавност чекају одговор да ли је министар Небојша Стефановић трговао утицајем у овом случају.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси