Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлаже се забрана, Трамп дао благослов да Оракл купи Тик-Ток
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2020.

Аутор: РТС, CNN Извор: РТС

Одлаже се забрана, Трамп дао благослов да Оракл купи Тик-Ток

Амерички председник Доналд Трамп дао је зелено светло за финализовање уговора између већинског власника апликације Тик-Ток, кинеског „Бајтденса“, и америчке компаније „Оракл“.

Министарство трговине САД потврдило је да ће одложити забрану дистрибуције популарне апликације на онлајн продавницама за седам дана. Забрана је требало сутра да ступи на снагу.

„Бајтденс“ ће наставити да буде већински власник Тик-Тока под новим уговором, који је Трамп одобрио, наводи Си-Ен-Ен.

„Дао сам свом благослов. Уколико успеју да се договоре, сјајно. Ако не, то је такође у реду“, рекао је амерички председник.

У нови уговор биће укључен и „Волмарт“, рекао је Трамп, истичући да ће „безбедност бити стопостотна“.

Први човек Беле куће такође је додао да ће уговором амерички образовни систем добити 5 милијарди долара, али није прецизирао која компанија ће уплатити новац.

Трампов благослов дошао је неколико сати пре имплементације мера којима би дистрибуција, односно даунлоуд, Тик-Тока на америчким онлајн продавницама Еп стор и Гугл плеј био забрањен.

Шта договор подразумева

Према преговорима између кинеског „Бајтденса“ и америчког „Оракла“, биће основана нова компанија „Тик-Ток глобал“, са седиштем у САД, већина чланова управног одбора биће Американци, као и извршни директор и стручњак за безбедност.

„Оракл“ и „Волмарт“ ће преузети власништво 20 одсто нове компаније, односно 12,5 и 7,5 одсто. За складиштење личних података корисника биће задужен „Оракл“, који ће имати право инспекције изворног кода (source code).

Иако договор не испуњава Трампову првобитну намеру о преузимању читавог пословања Тик-Тока на тлу САД, амерички председник је чини се задовољан јер ће нова компанија створити 25.000 нових радних места и платити пет милијарди долара пореза.

Као апликација за дељење кратких видео-снимака и компилација, Тик-Ток је постао веома популаран протеклих неколико година и има око 800 милиона активних корисника.

Апликација прикупља огромне количине корисничких података, укључујући не само личне податке, већ и историју претраге, коментарисања, локација корисника, модела телефона...

Трамп је још крајем јула рекао да је забринут за безбедност прикупљених података америчких грађана од стране кинеске компаније, а већ у августу објавио да планира да забрани апликацију у САД уколико се не постигне договор којим би нека америчка компанија имала контролу над прикупљеним подацима.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси