Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство: Нетачно да смо подржали пројекте медија који су прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2020.

Извор: Н1

Министарство: Нетачно да смо подржали пројекте медија који су прекршили Кодекс

Министарство културе и информисања је саопштило да су нетачне информације да је то министарство подржало пројекте медијских кућа које су прекршиле Кодекс новинара Србије.

Реагујући на прилог ТВ Н1 који је објављен и на нашем порталу, Министарство културе и информисања је саопштило да су информације о суфинансирању медијских пројеката доступне на њиховом сајту.

"Све комисије Министарства културе и информисања су се водиле искључиво критеријумима дефинисаним Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који примењују прописе када су у питању етички стандарди и поштовање Кодекса новинара Србије", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су у свим јавним позивима о расписаним конкурсима из области информисања и медија јасно видљиви критеријуми по којима се комисије министарства воде.

Министарство наводи да је у делу Критеријуми за оцену пројеката под тачком 2 наведено:

"Мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима, а посебно се оцењује:

- Да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда (стручна служба министарства прибавља податке од Савета за штампу, за штампане медије и новинске агенције).

- Доказ о томе да су након изрицања казни или мера предузете активности које гарантују да се сличан случај неће поновити."

Подсетимо, у прилогу Н1 је, између осталог, наведено да је кроз јавне конкурсе за суфинансирање медијских садржаја држава ове године издвојила 77 милиона динара више него претходне и да је помоћ државе најважнији механизам финансирања медија, посебно оних на локалу, али и таблоида блиских власти, па саговорници сматрају да се тиме "купује ћутање".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси