Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поновљено суђење за убиство Славка Ћурувије 5, 6. и 9. октобра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Славко Ћурувија фондација

Поновљено суђење за убиство Славка Ћурувије 5, 6. и 9. октобра

Поновљено суђење оптуженима за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије биће одржано 5, 6. и 9. октобра, сазнаје Славко Ћурувија фондација.

Рочишта ће, као и у случају претходног суђења, које је трајало од 2015. до 2019. године, бити одржана пред већем Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду (тзв. Специјални суд), наводи се у судском позиву у који је СЋФ имала увид.

До поновљеног суђења долази месец дана након што је Апелациони суд у Београду укинуо првостепену пресуду, којом су четворица бивших припадника Ресора државне безбедности осуђени на укупно 100 година затвора, и предмет вратио првостепеном суду на поновно одлучивање. Из Специјалног суда раније су рекли за Цензоловку да су одлуку Апелационог суда добили 7. септембра и да је предмет одмах „изнет у рад поступајућем већу под новим бројем К.По1 73/20“, те да ће „врло ускоро“ бити заказан претрес.

У одлуци Посебног одељења за организовани криминал Апелационог суда у Београду, која је једногласно донета 15. јула и која је изазвала критике и домаћих и страних новинарских организација, наводи се да је првостепени суд „изреком пресуде повредио објективни и субјективни идентитет оптужнице и прекорачио оптужбу, чиме је учинио битне повреде одредаба кривичног поступка“.

За Апелациони суд је, како се наводи у одлуци, најспорније било означавање Н. Н. лица као директног извршиоца убиства, док је у оптужници коју је заступао Миленко Мандић за то дело био оптужен Мирослав Курак. Кураку се иначе судило у одсуству пошто је већ годинама недоступан нашим државним органима.

Слободан Ружић, адвокат деце Славка Ћурувије, Јелене и Радета, објаснио је за Цензоловку да на поновљеном суђењу не треба очекивати извођење нових доказа и сведока везаних за убиство које се догодило пре 21 годину, јер то апелација није ни тражила. Од судија се, рекао је Ружић, тражи да квалитетно образложе пресуду на основу оног што већ имају, да све то сместе у контекст других убистава која је извршио режим Слободана Милошевића и да, како нам је лаички објаснио, „мало мућну главом, уложе већи труд и квалитетно образложе пресуду“.

На првостепену пресуду жалбе су уложили и заменик тужиоца и браниоци оптужених, а јавне седнице на којима су разматране жалбе одржане су 7.и 8. јула ове године.

Првостепеном пресудом, која је донета 5. априла 2019. након безмало четири године суђења и 20 година после убиства Славка Ћурувије, на по 30 година затвора осуђени су Радомир Марковић и Милан Радоњић, док су затворске казне од по 20 година добили Ратко Ромић и Мирослав Курак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси