Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стотине хиљада еура подршке говору мржње и лажима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Стотине хиљада еура подршке говору мржње и лажима

„Новинарство у доба КОВИД-19 пандемије” била је тема данашњег, другог дана регионалне зоом конференције у организацији ОЕБС-а.

Један од панелиста био је Саша Мирковић, који је у свом излагању, између осталог, истакао да је ванредно стање у Србији услед епидемије имало „негативан економски утицај на овдашњу медијску сцену“.

Ове опасности су многи свесни, и зато треба поздравити одлуку Европске уније да преко Европског фонда за демократију распише нов програм бесповратне помоћи овдашњим медијима у износу од 2,4 милиона евра.

Нисам могао а да ову суму не упоредим са износом од око 14,5 милиона евра који је током ове године расподељен на 144 конкурса на националном, регионалном и локалном нивоу за пројектно суфинансирање, којим се промовише и чува јавни интерес на основу Закона о јавном информисању и медијма.

Уместо да то буде кључни генератор очувања и развоја професионалног, независног и истраживачког новинарства, овај одлично замишљен концепт је постао жртва контроверзних одлука политички инструментализованих комисија које, нарочито на локалу, злоупотребљавају овај институт.

Екстремни пример јесте помоћ од 220.000 евра таблоидима који свакодневно крше све професионалне стандарде и не поштују Кодекс и одлуке Савета за штампу.

Имајући у виду да примена Медијске стратегије касни и да Акциони план већ месецима чека на усвајање, песимиста сам како ће у овој области изгледати ЕУ извештај који се најављује за почетак октобра.

Позитивне оцене које су уследиле након инклузивног и транспарентног процеса израде и усвајања овог документа крајем јануара ове године, све више копне пред неразумним одсуством било какве проактивне акције на том пољу.

https://www.danas.rs/drustvo/vladavina-prava/ako-ek-ne-bude-kriticna-prema-srbiji-dzabe-trosi-vreme-na-izvestaj/

Чињеница да је услед те пасивности могуће да по први пут не отворимо ниједно поглавље са Европском унијом рађа додатне бриге и сумње за могућ истински и суштински преокрет у овој области.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/20402/Bil%C4%8Dik-Ako-nema-rada-i-rezultata-onda-se-poglavlja-ne-otvaraju.htm

Због тога је избор нове Владе и именовање новог ресорног министра/министарке један од приоритета којим би се енергија усмерила ка практичном спровођењу нове Медијске стратегије уместо спекулација о именовањима, демантијима и саопштењима којима нас свакодневно засипају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси