Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Последњи чин прогона Александра Обрадовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: Наташа Латковић, Јелена Булајић Извор: Nova.rs

Последњи чин прогона Александра Обрадовића

Иако је прошло тачно годину дана од хапшења радника Крушика Александра Обрадовића, који је медијима достављао информације о могућим малверзацијама у пословима са извозом оружја, а које су се доводиле у везу са оцем министра полиције, Тужилаштво за високо - технолошки криминал у овом случају још није подигло оптужницу. Обрадовић је убрзо по избијању афере суспендован на послу и прима плату око 18.000 динара месечно и тако ће бити све до окончања кривичног поступка. Тужилац Бранко Стаменковић наводи за портал Нова.рс да је истрага против њега у завршној фази.

Пре тачно годину дана десетак наоружаних припадника БИА дошли су у Ваљево и упала у канцеларију у којој је седео радник Крушика Александар Обрадовић. Како је сам причао, двадесетак минута трајало је испитивања “за кога ради”, “колико га плаћају” и “ко га је врбовао”, да би потом дошли полицијски инспектори за високо технолошки криминал, преузели рачунаре у његовом стану и одвели га у главну полицијску станицу у Београду.

О његовом хапшењу јавност је била обавештена тек после 20-так дана, након што је ту информацију објавио НИН. Тај недељник је објавио да је ухапшена особа која је медијима доставила информације да је отац министра полиције Бранко Стефановић умешан у трговину оружјем, а о чему је претходно писао међународни портал Армс воч.

Готово месец дана трајало је и ћутање Тужилаштва за високо технолошки криминал, да би на крају саопштило да се против радника Крушика води поступак за одавање пословне тајне. Како је тада било наведено, “радећи на позицијама евидентичара и терминера из разлога личне природе А. О. је неовлашћено прибављао податке различитих степена тајности о пословању овог наменског предузећа у намери да их преда непозваном лицу”. Тужилаштво је навело да је осумњичени те податке, путем рачунарске комуникације, предао страном држављанину, да би та особа један део објавила на Интернету.

Тужилац: Истрага у завршној фази

Александар Обрадовић је два месеца провео у затвору и кућном притвору, да би потом био пуштен да се брани са слободе. Он је решењем генералног директора фабрике “Крушик” од 17.01.2020. суспендован, односно “привремено удаљен са рада, које ће трајати до правоснажног окончања кривичног поступка”.

Данас, пуних годину дана од његовог хапшења, истрага у овом случају није завршена. На питање портала Нова.рс у којој је фази и да ли ће и када бити подигнута оптужница, тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже:

“Истрага се налази у завршној фази. О донесеним тужилачким одлукама јавност ће бити благовремено обавештена”.

Гајић: Нисмо имали прилике да видимо доказе

Владимир Гајић, адвокат Обрадовића, наводи да ни после годину дана нису имали прилике да виде доказе на основу којих тужилаштво води кривични поступак против Обрадовића.

“Ја као бранилац и он као окривљени нисмо добили на увид доказе са којима тужилаштво води ову кривичну истрагу. То је стварно један лош изузетак, чак и за наше ниске стандарде кад су у питању права окривљених у кривичном поступку у пракси” објашњава он за Нова.рс.

Предмет је, како наводи, био на вештачењима, али им није речено шта је тачно предмет тих вештачења. Претпоставља се да је у питању скидање ове документације са опреме која је одузета Обрадовићу приликом хапшења.

“Мислим да је ово период у ком су могли да заврше истрагу како је пао боинг 747 у Атлантик, а не форензику за овакав предмет. Није немогуће да желе да се заборави цео случај. Потпуно је јасно да њима овај случај није донео политчку корист. Напротив, не само да су се осрамотили у правном погледу, већ и у политичком, пошто је начин на који се тргује оружјем из Србије постао проблем на међународном нивоу”, наводи Гајић.

Он додаје да одбрана најмање једном месечно проверава да ли има нешто ново у поступку, али се, према његовим речима, ништа не дешава.

Живот са 18 хиљада динара

Александар Обрадовић, који је месецима после пуштања из затвора покушавао да укаже на проблеме у Крушику, сада годину дана након хапшења не жели да прича о свему што му се дешавало. Како нам је написао у краткој СМС поруци, одлучио је у договору са породицом и адвокатима да се више не појављује у медијима.

Како је сам Обрадовић испричао у једном од ранијих разговора за Нова.рс, четвртина плате од које живе он и његова породица зависно од броја дана у месецу износи између 15 и 18 хиљада динара.

“Суспензија му је незаконито продужена, јер донета кад је био у пртивору и то је било на основу закона. Оставили су га под суспензијом и након што му је укинут притвор и одлучили да она траје до окончања кривичног поступка. Поступак у ком се ништа не догађа може да траје и десет година, а суспензија би требало да буде ограничена”, истиче Гајић.

Умешаност оца министра полиције у аферу “Крушик”

Афера Крушик додатно је заинтересовала јавност јер је кроз њу провлачио отац министра полиције Бранко Стефановић. Иако су медији, а пре свега БИРН објављивали документацију да је Бранко Стефановић био у њу уплетен, његов син и министар Небјша Стефановић је то у неколико наврата демантовао, па и кроз тужбу коју је поднео портив портала Нова.рс.

Подсећамо, БИРН-а је објавио да је Бранко Стефановић, као представник фабрике ГИМ посредовао између Крушика и купаца оружја из Саудијске Арабије, што се видело и из приложене документације. Име оца министра полиције нашло се и на званичном захтеву који је фирма ГИМ упутила државној фабрици Крушик ради прегледа робе.

Потом је БИРН објавио и званичан захтев за добијање саудијске визе и у самој визи наводи се да је Бранко Стефановић “легал адвисор” фирме ГИМ, односно њен правни саветник. Та компанија је у допису амбасади у Сарајеву од маја 2018. затражила да им се одобре визе за три њихова руководиоца, међу којима је наведен и Бранко Стефановић.

Наш портал је подсетио и да је отац министра полиције у мају 2018. посетио италијанску фабрику оружја “Берета” као један од тројице представника фирме ГИМ, као и да је на тај пословни пут отишао са члановима високе делегације МУП-а.

О могућим малверзацијама у вези са трговином оружја фабрике Крушик истрагу води Тужилаштво за органитовани криминал.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси