Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији на удару Орбановог система
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: Кено Ферсек Извор: DW (Дојче веле)

Медији на удару Орбановог система

Влада мађарског премијера Виктора Орбана наставља офанзиву против независних медија. Слобода говора и медија у тој земљи-чланици Европске уније све више се ограничава.

Почело је с највећим интернет-порталом вести у земљи. Онда је на реду био традиционални недељник. А сада се затвара и последњи независни радио. Пословни људи блиски власти преузимају контролу над независним медијима, власти ућуткују последње независне гласове.

Најновији случај је радио-станица Клубрадио која емитује вести и политичке емисије. Канцеларија за медије NMHH, у којој су запослени људи одани премијеру Виктору Орбану, објавила је крајем прошле недеље да тој станици неће продужити лиценцу за емитовање која истиче идуће године у фебруару. Уз објашњење да је станица стално кршила одредбе Закона о медијима.

Та вест била је прави шок за део мађарске јавности који критикује власти, а изненадила је и умерене присталице владајуће странке Фидес. Јер, Клубрадио је одавно последњи бастион квалитетног и независног радијског новинарства у Мађарској. „Велика је вероватноћа да ће нас затворити“, каже за DW Ђерђ Болгар, најпопуларнији водитељ те радио-станице. „Не верујем да још имамо неке шансе.“

Оно што NHMM наводи као разлог за укидање дозволе за емитовање су безначајне ствари. Клубрадио наводно властима није на време саопштио колико у програму има мађарске, а колико стране музике. „Канцеларија је једноставно могла и да каже да нас не воли“, коментарише директор тог радија Андраш Арато.

Почело је са порталом Индекс

Овај случај је врхунац нове офанзиве Орбанове владе против независних медија. Она је почела у пролеће с Индексом, најчитанијим мађарским интернет-порталом. Фирма Индамедиа, која је управљала приходима и пословањем с огласима тог портала, добила је новог сувласника: медијског менаџера Миклоша Васиљија, блиског влади. Он је објавио план за реструктурирање редакције, а када се она против тога побунила, крајем јула је најпре отпуштен главни и одговорни уредник Саболч Дул, а неколико дана касније, у знак протеста, отказ је дала комплетна редакција. Ти људи идућих недеља покрећу нови независни портал под именом Телекс, али питање је да ли ће достићи значај Индекса.

Индекс је несумњиво веома сметао Орбану и његовом систему. Пре неких годину дана тај портал је разоткрио секс-скандал једног градоначелника са северозапада Мађарске. Тиме је указано на корумпирану самовољу и моралну дволичност Орбанове хришћанско-националне конзервативне странке Фидес. Након тога, странка је изгубила на локалним изборима у свим већим градовима и општинама.

Потом је уследио отказ још једном главном и одговорном уреднику: овога пута у традиционалном либералном недељнику 168 ора. Петер Рожа морао је да оде са функције јер је његов лист објавио наводно приватну фотографију Орбанове породице. Али Орбан, који се врло радо представља као породичан човек, ту фотографију одавно је сам објавио на друштвеним мрежама.

„Систем сахрањује све што му смета“

Рожа је добио отказ од Пала Милковича, предузетника блиског властима, који је од јула ове године сувласник недељника. Тачније речено, сувласник фирме Брит Медиа која је под утицајем власти блиске ортодоксне јеврејске општине рабина Сломе Ковеса. Брит Медиа је протеклих година купила власничке уделе у бројним независним мађарским медијима.

Ипак, у случају Клубрадија је другачије: ту је државна канцеларија за медије на неки начин поступила као продужена рука владе. Сигнал Клубрадија је у почетку покривао читаву земљу, да би му, након доласка Орбана на власт 2010, домет бивао мало-помало ограничен. На крају се свео само на главни град Будимпешту и околину. „Ми сметамо“, каже Ђерђ Болгар. „У логици диктаторског једностраначког система је да сахрањује или присваја све што му смета.“

То што се редакција Индекса дуго борила против те логике наишло је на међународно признање: у четвртак (17.9.) бивши главни и одговорни уредник Индекса Саболч Дул добија Потсдамску М100-медијску награду. Њу ће уручити Дуња Мијатовић, комесарка Савета Европе за људска права. „Част ми је што ћу добити ту награду, али она није моја, већ припада читавој редакцији Индекса. Радујем се том знаку солидарности у доба у којем су европске вредности слободе говора и медија у Мађарској у све тежем положају“, рекао је Дул за DW.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси