Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лалић: Хапшење ми је најлакше пало, најтежи део су претње и кампања таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Лалић: Хапшење ми је најлакше пало, најтежи део су претње и кампања таблоида

Новинарка портала Нова.рс Ана Лалић оценила је да је њено хапшење због текста о недостатку заштитне опреме у Клиничком центру Војводине било нешто најлакше што јој се догодило током ванредног стања, јер је потом уследила страшна кампања, претње и "хаос".

Лалић је, на регионалној медијској конференцији Организације за европску безбедност и сарадњу, подсетила да је њу премијерка Србије Ана Брнабић назвала издајником и мрзитељком Србије, а да су се претње из онлајн сфере преселиле у реалан живот.

"Србија је прогласила ванредно стање 16. марта и све болнице донеле су интерне акте, којом су под претњом отказом забраниле запосленима да причају о ситуацији са ковид 19", рекла је Лалић.

Све информације које смо добијали, упркос званичних питања, биле су незваничне, како бисмо заштитили саговорнике, рекла је она и истакла да су њена три саговорника из КЦ Војводине говорила о недостатку заштитне опреме за лекаре и медицинско особље.

Лалић је рекла да је текст објављен око 15 сати, а исте вечери око 18 сати је ухапшена.

"Дошло је 12 полицајаца, претрес стана је трајао три сата, од веша, гардеробе и хране за псе, све су претресли, а ја сам одведена у полицијску станицу и осумњичена за кривично дело ширење панике. Одређен ми је притвор и ноћ сам провела у станици", подсетила је Лалић.

Најсликовитија ситуација како је бити новинарка у Србији, посебно током ванредног стања и епидемије је, навела је она, "када ме је претресла пијана полицајка у некој прљавој подрумској просторији".

"Стојим гола, она чучи и када ме пита што сам ухапшена, кад сам рекла да сам новинарка, одговорила је "аха", као да се подразумева да је сасвим довољно да сте новинар, да вас ухапси и баци у ћелију", илустровала је Лалић.

Лалић тврди да је хапшење једно од најлакших ствари, јер су уследиле претње и месецима је била на мети таблоида.

"Исекли су ми гуме, сазнало се где живим и претње са онлајн терена прешле су на реалан живот. Моја компанија ми је доделила физичко обезбеђење које још имам, као и паник тастер", рекла је Лалић.

Најтежа последица је да ми је угрожено право на рад, јер нико са мном није хтео да комуницира и игнорисали су ме, закључила је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси