Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фабрици: С Мисијом ОЕБС у Србији потписан грант од 300.000 евра помоћи медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Фабрици: С Мисијом ОЕБС у Србији потписан грант од 300.000 евра помоћи медијима

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици изјавио је да је са Мисијом ОЕБС у Србији потписан грант за наредне три године у износу од 300.000 евра за помоћ слободи медија, што је додатни новац уз 2,4 милиона евра из фондова ЕУ, који су одобрени за медијски сектор пре 10 дана.

Фабрици је, другог дана регионалне конференције ОЕБС посвећене слободи медија и безбедности новинара, констатовао да је слобода изражавања важна и велика тема, али да је јасно свима да су у протеклих 10 година цео медијски сектор и индустрија пред великим изазовима.

Економски систем, дигитализација су велики изазов пред медијима, а независни и професионални медији су предуслов за све остало, оценио је Фабрици на онлајн конференцији.

Питање је, оценио је Фабрици, како да обезбедимо подршку представницима медија и медијској индустрији у решавању свих изазова а да останемо лојални принципима независног, објективног и професионалног информисања.

У процесу приступања Србије ЕУ, рекао је Фабрици, објавили смо бројне анализе у својим годишњим извештајима како ЕУ види ситуацију у Србији и важно је подсетити на заједнички напор са пријатељима из ОЕБС и другим у бројним пројектима како реформисати медијски сектор у Србији.

Нека од главних питања је како обезбедити економску стабилност медијских кућа, медијски плурализам, транспарентност власништва медија, безбедности новинара, рекао је Фабрици.

Почетком године усвојена је Медијска стратегија која је идентификовала бројне иницијативе које се морају испунити и како би се решили неки од ових изазова, додао је он.

Фабрици је указао да је пандемија донела нове тешкоће, како у другим земљама, тако и у Србији, а то је значило нове притиске на новинаре, губитак прихода, пад тиража, тежи приступ информацијама које се односе на мере у борби против ковида.

На конференцију се укључио и шеф Мисије ОЕБС Андреа Орицио који је исто потписао споразум о сарадњи са ЕУ на пројекту јачања слободе медија и изражавања.

Норвешки амбасадор у Србији Јорн Еуген Гјелстад рекао је да су информације у доба пандемије и здравствене кризе посебно значајне и слободан проток информације је тада од суштинске важности.

Независни, одговорни и образовани новинари и медији су основно право сваке европске консолидоване демократије, без обзира да ли је држава чланица, кандидат или практично, а не и формално члан Уније, попут Норвешке, рекао је Гјелстад у раније снимљеној видео поруци.

Гјелстад је оценио да новинари имају посебну улогу као надзорни орган у раду власти током ограничења која су проузрокована здравственом кризом, уз напомену да су инфодемија и пандемија ишле "руку под руку".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси