Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амерички стручњак за уставно право: Асанж оптужен по широком и спорном закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Амерички стручњак за уставно право: Асанж оптужен по широком и спорном закону

Амерички стручњак за уставно право изјавио је данас да су Сједињене Државе подигле оптужницу против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа по „веома широком“ шпијунском закону који се у прошлости користио за политички мотивисане тужбе.

Говорећи у лондонском суду на саслушању о Асанжовом изручењу САД, правник за људска права Кери Шенкман назвао је вековима стар Закон о шпијунажи „једним од најспорнијих закона у Сједињеним Државама“.

Амерички тужилаштво терети Асанжа према 18 тачака за шпијунажу и злоупотребу рачунара након што је „Викиликс“ пре десет година објавио тајне документе Оружаних снага САД.

Те оптужбе предвиђају казну од 175 година затвора.

Асанжови браниоци тврде да он као новинар има право на заштиту на основу првог амандмана америчког устава, и кажу да су објављени документи разоткрили незаконите војне активности у Ираку и Авганистану.

Они тврде да су америчке оптужбе политички мотивисане и да представљају злоупотребу моћи која ће угушити слободу штампе.

Шенкман је такође навео у писаној изјави сведока да је администрација председника Доналда Трампа „процесуирала обелодањивање података о националној безбедности агресивније него било које председништво у историји САД-а“.

Рекао је да је током два мандата бившег председника Барака Обаме спроведено осам поступака по закону о шпијунажи, више него било која претходна администрација, али мање него за време четворогодишњег Трамповом мандата.

Шенкман је рекао да никада није било успешног гоњења издавача по том закону, иако је било покушаја, укључујући и цурење докумената о вијетнамском рату из 1971. године из „Пентагонских папира“.

Данијел Елсберг, бивши службеник америчке владе који је дао документа новинарима, суочио се са 12 оптужби из Закона о шпијунажи и суочио се казном до 115 година затвора, али оптужбе су одбачене 1973. године.

Елсберг, један од најпознатијих узбуњивача, обратио се јуче Асанжу, рекавши пред лондонском судом да су он и оснивач Викиликса имали „веома слична политичка мишљења“.

Асанж је ухапшен прошле године када је напустио зграду Амбасаде Еквадора у Лондону, која му је пружала уточиште да би избегао да буде изручен Шведској због оптужби за силовање и сексуални напад.

Шведска је одустала од истрага у новембру 2019. године, али Асанж је остао у лондонском затвору Белмарш чекајући одлуку о изручењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси