Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Безбедни новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2020.

Аутор: Веран Матић Извор: javniservis.net

Безбедни новинари

И поред свих ограничења које је наметнуо коронавирус, амбициозно припремана ОЕБС конференција о медијима југоисточне Европе одржава се данас и сутра онлајн путем Zoom апликације, са преко 150 учесника, на тему „Нова линија фронта: Радити заједно на јачању медијске слободе“.

Без обзира што се већ неколико месеци окупљања, састанци, па и конференције, одржавају на овакав начин, стално поредимо како је то било у нормално доба. Рекло би се да је разлика „небо и земља“. Вероватно треба да се навикнемо и пронађемо начин да надокнадимо оно што смо имали у личној комуникацији на конференцијама, директна обраћања, разговоре у паузама… Али, боље ишта него ништа.

Данашња дебата била је посвећена безбедности новинара у региону, а на сутрашњој ће се говорити о новинарству у времену епидемије КОВИД-19. Један од уводничара био је заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић, који је из свог угла представио рад Сталне радне групе за безбедност новинара.

„Србија је једна од ретких држава у којима постоји законска одредба да су новинари посебно заштићени и ту смо у доброј позицији, а не улазим у друге делове закона где је можда потребно боље прецизирати одредбе заштите новинара и медијског извештавања, рекао је Стаменковић и наставио: „Имамо проблем у пракси, када говоримо о дигиталној области поставља се питање ко је новинар. То су људи који раде у редакцијама, имају пресс легитимације и то је у реду, али када уђемо у дигиталну сферу то питање није у потпуности разјашњено.“ Истакао је још да „свако ко објави било коју информацију на интернету, ако се он сматра новинаром и тражи заштиту, ми немамо толико људи да је пружимо“.

Стаменковић је додао и да постоји утисак да шта год Републичко јавно тужилаштво са полицијом учини у погледу заштите новинара, од појединих представника удружења новинара биће критиковани да не чине ништа или бар не довољно.

Приметно је да тужилаштво и странци спомињу Радну групу за безбедност новинара као одличан модел. Нисам сигуран да њихово одушевљење деле новинари и медији који очекују нешто више од онога што је реално могуће урадити у датом тренутку. Зато изостају похвале са домаће сцене јер се то подразумева као стандард иако сви врло добро знају колико је тешко начинити помак у тој области.

Ова поларизација је нешто што се мора прихватити, јер постоји и постојаће, а нестаће можда онда када дође до смене политичке елите услед промене околности у којима медији и новинари сада функционишу. Због тога је неопходно снажније повезивање удружења и новинара са институцијама чија је обавеза заштита безбедности новинара како би се пронашли нови модели који ће подићи ниво безбедности у околностима у којима се могућности и начини угрожавања безбедности умножавају.

Укључио сам се у дискусију на данашњој конференцији како бих појаснио због чега је потребно редефинисати постојећи уговор између тужилаштва, полиције и новинарских удружења. Изнео сам предлоге како би могао да се унапреди рад Сталне радне групе за безбедност новинара, за ефикасније реаговање и, за стварање нових законских решења  која ће омогућити успешно превентивно реаговање… У исто време сам указао да је потребна и шира едукација новинара када је реч о њиховим правима, овлашћењима тужилаца и полиције (нпр. радионице које су у неколико наврата одржаване уз подршку ОЕБС-а показале су се као веома корисне).

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) ради на постављању портала и апликације „Безбедни новинари“, који би обухватили све информације које су неопходне новинарима како би у сваком тренутку имали све информације које ће им помоћи да процене своју безбедност и разумеју које кораке треба да учине како би заштитили сопствену и безбедност колега. Ове дигиталне платформе ће им омогућити да правилно и правовремено реагују у случајевима угрожавање сопствене или безбедности колега. Биће им доступни и чланови закона који обухватају прекршај или кривично дело које треба да пријаве, новинарски кодекси… На сајту ће бити доступне и контакт тачке тужилаштва и полиције у регионима у којима новинари раде, а биће омогућена и правна подршка у појашњавању права и и што бољег реаговања.

Мислим да је веома важно да се створе превентивни механизми за борбу против говора мржње према свим јавно изабраним личностима, новинарима и културним радницима и свима који учествују у јавној комуникацији.

На овој zoom конференцији било је приметно да ОЕБС функционише без високог представника за медије, чији посао тренутно обавља директор канцеларија за слободу медија Јирген Хајсел. И то је један од утисака који показује да су политичка комбинаторика и неслагање током албанског преседавања однели победу над реалним проблемима који се тичу медија којима се централа ОЕБС-а неће бавити у пуном капацитету још неколико месеци.

Ова конференција била је уједно и опроштај амбасадора ОЕБС-а Андреа Ориција који је завршио мандат у Србији. Овде се налази део излагања са почетка конференције.

Надам се да ће наследник/ца амбасадора Ориција разумети колико је важна тема слободе медија и безбедности новинара у Србији и да ће искористити свој ауторитет и стручне капацитете у овдашњој мисији која је снажно посвећена даљем развоју слобода и унапређењу регулативе уз истовремену помоћ при јачању локалних удружења, медија и самих новинара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси