Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зид ћутања у Савету и тужилаштву о уговору Телекома и Жежеља, нема ни седнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2020.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Зид ћутања у Савету и тужилаштву о уговору Телекома и Жежеља, нема ни седнице

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић потврдила је за Н1 да је написала и послала осталим члановима Савета мишљење о уговору о сарадњи Телекома и компаније Wireless media у власништву бизнисмена Игора Жежеља.

Међутим, потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић још није заказао седницу на којој би се расправљало о том уговору по коме је државна компанија исплатила приватној фирми 38 милиона евра. Савет се није изјаснио ни о извештају Јелисавете Василић о пословању Телекома, иако је потпредседник Савета Милићевић у јулу рекао за Н1 да ће Савет у августу разматрати тај извештај.

Прошли су и јул и август, и пола септембра, а потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић још није ставио на гласање извештај Јелисавете Василић о пословању Телекома, нити се изјаснио о уговору Телекома и Wireless medije о коме је Јелисавета Василић такође написала мишљење и послала га члановима Савета.

Некадашњи сарадник Савета за борбу против корупције Зоран Гавриловић каже да је Савет блокиран, јер је био последња непослушна институција која је упозоравала на коруптивне уговоре.

"Савет је као институција преживео, али је премијерка (Ана) Брнабић убацила у Савет своја два кандидата и сада просто Савет не може да доноси одлуке консензусом, што је просто пракса Савета. И зато имамо блокиран Савет. И оно што ће Савет морати, јесте да нађе начин да то превазиђе, јер овако само губи интегритет који је стекао, јер је радио на начин на који је радио. Одуговлачење, мислим да то Савету не треба", истиче Гавриловић.

Потпредседница странке слободе и правде Мариника Тепић очекује да ће се Савет огласити. Она је претходно покушала и Републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац да уручи уговор Телекома и фирме Игора Жежеља, по коме је Телеком уплатио Жежељевој фирми 37.900.000 евра, а заузврат стекао права на садржаје и пројекте који нису побројани у уговору, већ се наводи да ће то бити одређено посебним уговорима две стране.

Мариника Тепић понавља да је реч о коруптивном уговору, заправо уплати новца за куповину медија: "Тврдим да је нашим новцем обезбеђено Игору Жежељу да купи таблоид Курир и целу Адриа медиа групу и да уђе у посао са телевизијом Курир и тако даље. Ја сам замолила Савет, да у складу са својим надлежностима, исти тај уговор упути и Влади и Тужилаштву".

Зоран Гавриловић, пак, упозорава да са извештајем о Телекому који је саставила Јелисавета Василић може да се догоди исто што и са чувеним извештајима Верице Бараћ о 24 спорне приватизације - да заврше у некој тужилачкој фиоци.

"На крају, крајева, на таласу извештаја Савета, та 24 случаја, ова власт је дошла на власт. А данас, просто те 24 приватизације нико фактички више ни не помиње", подсећа Гавриловић.

Телевизија Н1 упутила је питање и Тужилаштву да ли су предузете истражне радње поводом уговора о сарадњи Телекома и Wireless medije, али никакав одговор из Тужилаштва није стигао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси