Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Виши суд у Београду заштитио узбуњивача Жељка Стојковића, ЕПС га ипак пребацује на лошије радно место
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2020.

Аутор: Новак Грујић Извор: Пиштаљка

Виши суд у Београду заштитио узбуњивача Жељка Стојковића, ЕПС га ипак пребацује на лошије радно место

Виши суд у Београду заштитио је привременом мером узбуњивача из Електропривреде Србије Жељка Стојковића који је пријавио да ЕПС крши прописе при ископавању угља у Вреоцима и тиме угрожава заштићене цркве.

Суд је овим решењем забранио надлежнима у ЕПС-у да узбуњивачу мењају уговорене услове рада, што подразумева и премештај на мање плаћено радно место.

ЕПС је, међутим, предухитрио суд па је узбуњивача Стојковића под претњом отказом приморао да потпише анекс уговора о раду којим је пребачен на лошије радно место, са кога нема увид у спорна ископавања.

Жељко Стојковић је у разговору са одговорнима у свом предузећу сазнао да они неће поступити по привременој мери, односно да ће налог о премештају остати на снази. Зато ће уз помоћ адвокатског тима Пиштаљке, који  је и до сада саветовао узбуњивача и његовог адвоката, наставити да у складу са Законом о заштити узбуњивача остварује заштиту.

Убрзо пошто је самом ЕПС-у и надлежним институцијама и органима власти пријавио да ископавања у Вреоцима прете да оштете цркве које су под заштитом државе као културно добро, узбуњивач Стојковић добио је предлог за премештај на слабије плаћено радно место али и кривичну пријаву од ЕПС-а за „изазивање панике и нереда“.

Жељко Стојковић, који је уједно и председник удружења „Српски центар екологије“, у својим пријавама наводио је да се рударски ископи у подручју Вреоца код Лазаревца спроводе мимо важећих планских и урбанистичких прописа.

На Стојковићеве пријаве реаговала је и рударска инспекција, која је наложила ЕПС-у да отклони неправилности и спречи могуће штетне последице.

Пошто ризични радови нису прекинити, узбуњивач је поднео и кривичну пријаву против директора ЕПС-а Милорада Грчића и републичког рударског инспектора Зорице Вукадиновић коју је оптужио да нечињењем дозвољава противправно ископавање.

Узбуњивач Стојковић је покушао да на незаконите радове ЕПС-а скрене пажњу свим могућим институцијама и државним органима који могу имати утицај на то да се неправилности отклоне. Алармирао је и министарства (саобраћаја и инфраструктуре, рударства и енергетике, културе и информисања, државне управе, унутрашњих послова), а у жељи да заштити културна добра обраћао се и председници владе и председнику Републике. Узбуњивач је на незаконитости указао и Агенцији за борбу против корупције, Заводу за заштиту споменика културе, а обраћао се и Делегацији Европске уније у Србији.

Одмазда над Стојковићем након његових пријава почела је подношењем кривичне пријаве против овог узбуњивача за „изазивање панике и нереда“. Кривичну пријаву поднели су руководиоци ЕПС-а.

Еколошки активиста Стојковић нашао се и на удару провладиног таблоида „Српски телеграф“, који је на свом порталу „Република“ након што је о његовом случају писао портал „Нова.рс“, објавио текст под насловом: „Сорош и СЗС ударили на Колубару“. У том тексту је узбуњивач Стојковић означен као „предводник групе“ која „пласира лажи и спинује афере“ против ЕПС-а и директора ове компаније.

Како пишу медији, цркве на чију угроженост је упозорио узбуњивач биће пресељене због ширења копа.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси