Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повереник наложио – БИА да обавести Н1 о „тајном документу“ који је читао Вучић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2020.

Аутор: Јелена Зорић Извор: Н1

Повереник наложио – БИА да обавести Н1 о „тајном документу“ који је читао Вучић

Безбедносно информативна агенција има рок да до краја седмице телевизију Н1 обавести да ли поседује документа са ознаком државна тајна, која је председник Вучић прошлог августа читао у јутарњем програму Пинка. Повереник за информације од јавног значаја, наложио је БИА и уколико поседује тражене досијее, да их достави телевизији Н1. Ако БИА то не уради једино што је преостало јесте да се покрене поступак пред Управним судом.

Прошлог августа председник Вучић учинио је преседан, мало познат у свету, када је хрпу документа са ознаком „државна тајна“ читао уживо, на Пинку. Тврдио је да је БИА од 2007. до 2011. прислушкивала бројне стране обавештајце и безбедносно интересантне особе, али само да би сазнала, шта он планира, пошто је са свим тим људима редовно контактирао.

„Али сам наравно радио најнормалније са људима из амбасаде, као председник странке, и тада је већ СНС основан, они су узели Русе, Американце, Французе и Мађаре, да би могли да виде моју политику и према региону, Европљанима и великим силама, са Марком Чадежом, да би покривали однос према Немачкој, Владимир Божовић који је представљен као индикативан, као достављач инфо службама Црне Горе“, рекао је тада Вучић.

Овог августа, Повереник за информације од јавног значаја налаже БИА да поступи по жалби новинара телевизије Н1 Ђорђа Насковића, који је тражио приступ информацијама од јавног значаја још у септембру прошле године јер је председник рекао да је са докумената скинута ознака државне тајне. БИА на тај захтев Н1 никада није одговорила.

„Налаже се Безбедносно информативној агенцији у Београду, да без одлагања, а најкасније у року од пет дана од дана пријема овог решења, обавести Ђорђа Насковића, новинара ТВ Н1 да ли поседује документе са којих је Александар Вучић, председник Републике Србије опозвао ознаку тајности и затим их 1. августа 2019. године читао у јутарњем програму ТВ ПИНК, као и да му, уколико поседује наведене документе, у истом року, достави његове копије“, навео је Повереник.

У јеку афере, бројни саговорници Н1 овај Вучићев потез оценили су као једну од највећих компромитација службе од њеног настанка.

Повереник сматра да оно за шта је председник проценио да више није тајна, више не сме бити тајна ни за новинаре.

„Повереник налази да тражене информације треба да буду доступне јавности, што је у складу са чланом 10. Европске конвенције о људским правима, којима је између осталог, прописано да право на слободу изражавања укључује слободу поседовања сопственог мишљења, примања и саопштавања информација и идеја без мешања јавне власти и без обзира на границе“, додао је.

Новинаре Н1 занимало је и када је тачно председник опозвао тајност са докумената. С обзиром на то да је на њима, када су изнети пред камере, и даље је писало „државна тајна“.

„Јел ви стварно мислите да ја знам шта сам радио 1. августа?“, питао је Вучић 2019.

На то питање председник није одговорио ни годину дана касније.


Видео прилог Н1

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси