Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рес Публика: Провладин таблоид омиљено место за оглашавање градске управе у Крагујевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2020.

Извор: Бета

Рес Публика: Провладин таблоид омиљено место за оглашавање градске управе у Крагујевцу

Телевизија Пинк је једини медији који је, поред Радио-телевизије Крагујевац (РТК) имао могућност да у периоду од 2015. до 2019. године користи средства из буџета града Крагујевца за производњу медијског садржаја, и то на основу директне погодбе, саопштило је данас удружење "Рес Публика".

Ово удружење подсећа да конкурс за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса у Крагујевцу никада није спроведен.

Новац из градске касе добило је још само неколико штампаних медија као накнаду за услуге оглашавања.

"Српски телеграф је у 2019. години крагујевачким градским управама био омиљено место за оглашавање", показују подаци из истраживања "Рес Публике".

Том београдском таблоиду, основаном 2016, плаћено је близу 708.000 динара, односно готово половина од укупно 1.570.000, колико је град Крагујевац потрошио за разне врсте огласа, штампања и објава у Службеном гласнику.

Поређења ради, Крагујевачке новине су те године од оглашавања приходовале 238.000 динара из буџета града.

У периоду од 2015. до 2019, за који је "Рес Публика" прикупила податке, градске управе су огласе, тендере, конкурсе, јавне увиде у урбанистичке планове и слично, објављивале још и у Новостима, Данасу и Информеру.

"Занимљиво је да се локална самоуправа од 2018. године више не оглашава у дневном листу 'Данас', али зато почиње да користи услуге 'Српског телеграфа', провладиног таблоида који је иначе познат као шампион у кршењу новинарског кодекса", објавила је "Рес публика".

Како наводи "Рес Публика", у том гласилу су, између осталог, објављени конкурси за директора Паркинг сервиса, Градске агенције за саобраћај и још неких јавних предузећа.

"Те 2018. године телевизији 'Пинк' је 'пошло је за руком' оно што није ни једном крагујевачком медију, не рачунајући РТК, још од 2015. до данас. Наиме, нешто више од пола милиона динара из градске касе плаћено је компанији 'Pink international' за емисију 'Жикина шареница', која је 5. и 6. маја 2018. емитована из Крагујевца", објавила је данас Рес Публика на свом сајту.

Дводневно обележавање јубилеја - 200 година од проглашења за престоницу модерне Србије, уз "Жикину шареницу", односно исплата за емисије која је извршено авансно, на основу уговора склопљеног директном погодбом, била је и предмет интересовања Државне ревизорске институције, пошто се испоставило да Градска управа за послове градоначелника и градског већа, као наручилац посла, није адекватно евидентирала то плаћање.

"С обзиром на то да је реч о податку који је већ познат јавности, изненађује 'заборавност' поменуте градске управе, која је одговарајући на захтев 'Рес Публике' за информацијама о свим плаћањима за услуге информисања, оглашавања и промоције, пропустила да достави баш уговор са компанијом 'Pink international' и доказе о тој трансакцији", наводи "Рес Публика".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси