Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ofcom рангира псовке и увреде, РЕМ допушта да деца одрастају уз брутално вербално насиље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2020.

Аутор: Анђела Рељић Извор: Цензоловка

Ofcom рангира псовке и увреде, РЕМ допушта да деца одрастају уз брутално вербално насиље

Истраживања степена увредљивости појединих псовки редовно спроводи британско регулаторно тело за комуникације Ofcom, које тако формулише упутства за понашање телевизија и радија. На тај начин штити слушаоце и гледаоце, посебно децу, од штетних и неприкладних садржаја. Наш регулатор, РЕМ, кажњава ТВ Хепи и Пинк ретко и благо, и поред редовног вербалног насиља, посебно у ријалити програмима

Упозорење: Текст садржи неприкладне/непристојне речи

Заштита деце и малолетника од штетних медијских садржаја једно је од најважнијих правила европске медијске регулативе и морају да га поштују медији у земљама чланицама, али и у земљама кандидатима за чланство.

Земље ЕУ су веома привржене овом стандарду, па тако највећи број радио и телевизијских станица у европским земљама од јутра до вечери емитује програме који су прикладни за све чланове породице, без обзира на узраст, док се емисије које садрже нешто оштрији речник или елементе насилног понашања приказују искључиво у касним терминима, после 21 или 22 сата.

Вододелница у 21h

Такав је случај и у Великој Британији. За британско регулаторно тело Ofcom заштита малолетника од неприкладних медијских садржаја представља „један од најважнијих задатака“. Програми који могу да нанесу штету моралном и физичком развоју малолетника не смеју да се приказују пре 21 сат, и то је основно правило у британској регулативи за електронске медије које се назива „вододелница у 21h“ (9pm watershed).

Пре 21 сат не смеју да се приказују емисије који садрже „увредљиве речи, насиље, сцене секса, као и опасно понашање које би деца могла покушати да имитирају“ (Ofcom).

То значи да пре девет увече не смеју да се приказују не само програми који садрже вербално и физичко насиље него и, на пример, филмови у којима се виде деца како сама улазе у реку, без пратње одраслих, како би се спречило да малолетни гледаоци дођу на идеју да исто то ураде у стварном животу.

Уколико се догоди да нека ТВ станица прикаже филм са таквим садржајем пре 21 сат, Ofcom узима случај у разматрање и изриче предвиђену казну.

Британски Ofcom континуирано ради на унапређењу своје регулативе, а део тог процеса су и истраживања јавног мњења. Једно од истраживања посвећено је заштити деце, али и одраслих, од ружних и увредљивих речи у медијским садржајима.

Имајући у виду да је језик „жива ствар“, Ofcom сваких пет година испитује да ли је дошло до промене перцепције јавности по питању степена увредљивости одређених речи. На основу резултата таквог истраживања Ofcom за емитере формулише упутства о (не)прихватљивости коришћења увредљивих речи у радио и телевизијским програмима.

Степен увредљивости неприкладног говора

У последњем истраживању овог типа учествовало је више од две стотине људи. Од њих је затражено да 150 псовки, увредљивих речи и покрета сврстају у четири категорије: „благо“, „средње“, „увредљиво“, „изузетно увредљиво“.

Међу изразима које су оцењивали налазиле су се псовке, увреде на основу расе и етничке припадности, рода и  сексуалности, увреде које се односе на делове тела и на здравствена стања, као и увреде засноване на религијском и сексуалном опредељењу.

Истраживање је трајало недељу дана. Током пет дана испитаници су свакодневно рангирали по тридесет увредљивих речи и покрета у понуђене категорије, при том водећи рачуна да ли се понуђене речи користе пре 21 сат, када програм гледају и малолетне особе, или после 21 сат, када су пред ТВ екранима одрасли. Последња два дана истраживања учесници су имали могућност да учествују у дебати.

РЕМ КОНСТАТУЈЕ ПСОВКЕ И УВРЕДЕ, АЛИ НЕАДЕКВАТНО КАЖЊАВА

РЕМ не предузима ништа како би зауставио коришћење погрдних речи и псовки у програмима који се емитују преко дана, али повремено објављује извештаје из којих се може сазнати да програми на појединим приватним ТВ станицама обилују неприхватљивим говором и понашањем, штетним за развој деце и малолетника. Ови извештаји се могу наћи на интернет страници РЕМ-а.

  1. Извештај о заштити малолетника, објављен у мају 2017. године, садржи и транскрипте дијалога из емисија приказаних у дневном термину које садрже погрдне речи и увреде. Упркос тешком кршењу закона, РЕМ је у свим тим случајевима изрекао благе казне опомене или упозорења, што сведочи и о неадекватној казненој политици РЕМ-а.
  2. Извештај о ријалити ТВ програмима из јула 2015. садржи транскрипте дијалога из ријалити емисија који обилују вулгарностима, псовкама и увредама (видети стр. 50–106).

Истраживање је показало да се као благе псовке перципирају следеће речи: arse (задњица), bloody (проклет), cow (крава), crap (срање), damn (проклет). Средње увредљиве су: arshole (шупак), shit (говно), tits (сисе), bollocks (муда), bitch (кучка). За увредљиве се сматрају: bastard (копиле), cock, dick, prick (курац), pussy (пичка), док су изузетно увредљиве: cunt (пизда), fuck (јеботе)…

За речи које су сврстане у категорију „благе“ сматра се да је понекад прихватљиво да се користе у присуству деце, док се оне из категорије „средње“ сматрају углавном непогодним за коришћење у програмима пре 21 сат. Речи рангиране као „увредљиве“ и „изузетно увредљиве“ не смеју се користити у телевизијским емисијама које се емитују пре девет увече.

Истраживање је потврдило да британска јавност разуме значај и улогу „вододелнице у 21h“, до када је забрањено приказивати програме штетне за децу и малолетнике. У студији која је објављена на основу истраживања наводи се да „испитаници толеришу благо непристојан речник пре 21 сат, али се слажу да увредљива гестикулација није прихватљива у то време“.

Показало се и да су за учеснике истраживања најнеприхватљивије дискриминаторске и расистичке увреде, које, по њиховом мишљењу, уопште не би смеле да се користе.

Међу препорукама које је Ofcom припремио за емитере на основу овог истраживања, наводи се да „пре вододелнице на ТВ-у у 21h, или у време када деца нарочито слушају радио, свака употреба увредљивих речи треба да буде примерена и да служи сврси – да не буде превише снажна, учестала или прекомерна“.

Такође, од електронских медија се очекује да посвете дужну пажњу објављивању детаљних упозорења пре приказивања неприкладних програма како би публика знала шта може да очекује и како би у том смислу адекватно реаговала.

У Србији псовке и насиље уобичајени у ТВ програмима

Ситуација у Србији је сасвим супротна пракси у Великој Британији и другим европским земљама. У ријалити програмима телевизија са националном фреквенцијом, који се годинама емитују од раног јутра, када се пред екранима налазе и деца, могу се чути најпогрдније псовке и увреде и видети насилно и примитивно понашање.

Претходних година јавност је Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) упутила бројне апеле и петиције са захтевом да реши овај проблем и да санкционише медије који таквим понашањем не само да крше закон и подзаконска акта већ наносе немерљиву штету духовном и моралном развоју малолетника, као и читаве популације, међутим – РЕМ, иако једини надлежан, није предузео ништа.

Уместо да штити интересе грађана, РЕМ штити интересе власника приватних телевизија које се руководе правилом – што више псовки и насиља, то већа гледаност и зарада.

Због таквог немара чланови РЕМ-а сносе огромну, можда и највећу одговорност за поражавајући утицај непримерених ТВ програма на формирање бројних генерација деце и младих у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси