Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Становници Хонгконга похрлили на продемократски лист да подрже слободу штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

Становници Хонгконга похрлили на продемократски лист да подрже слободу штампе

Људи су у дугим редовима чекали данас да на штандовима у Хонгконгу купе копије листа Епл Дејли (Apple Daily) и да тако подрже слободу штампе у тој полуаутономној кинеској територији.

Показивање јавне подршке уследило је дан након што је полиција ухапсила издавача тог продемократског листа Џимија Лаја и претресла просторије листа у до сада најзначајнијој примени новог закона о националној безбедности у Хонгконгу.

Џими Лаи (72), власник дневника Епл дејли и часописа Некст (Next Magazine), критичних према кинеским властима, ухапшен је јуче на основу новог закона о националној безбедности.

Поред Лаја јуче су ухапшена и његова два сина и други из компаније. Лајов помоћник рекао је да се сумња да су они били у дослуху са страном силом, што је забрањено по новом закону о националној безбедности. Полиција није објавила детаље.

Најмање 200 полицајаца упало је синоћ у седиште компаније Некст Диџитал (Next Digital) која издаје Apple Daily и неколико сати касније однело кутије са, како су рекли, доказима.

„Влада гуши слободу штампе“, рекао је данас Мајкл Хунг, који је купио две копије листа за по 10 хонгконшких долара (1,25 америчких долара).

Продавац на новинском штанду рекао је да је до краја преподнева продао 200 од укупно 300 копија своје дневне количине новина, док обично прода око 100 примерака.

Становници Хонгконга покушавају на сваки начин да подрже Лаја, истакнуту продемократску личност.

Акције медијске групе Некст Диџитал (Next Digital) матичне компаније листа Епл Дејли, таблоида познатог по критичном ставу према Пекингу, данас су порасле 214 одсто на берзи у Хонгконгу, што значи да им је вредност порасла 788 одсто од хапшења Лаја јуче ујутро, преноси агенција Франс прес.

Хапшења Лаја и демократске активисткиње Агнес Шоу појачала су страх да власти користе закон да угуше неслагање и слободу говора.

Закон о националној безбедности Пекинг је увео и у Хонгконгу крајем јуна, као одговор на вишемесечне демонстрације 2019, највеће од 1997. године, када је Кини враћена та територија до тада под британском колонијалном управом.

Продемократски покрет је осудио тај закон као инструмент за гушење сваког неслагања с централним властима у Пекингу у односу на које Хонгконг номинално има извесну аутономију.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

11.08.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:30

Аутономија

Кина неће да дозволи да Хонгконг постане друго "Косово".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси