Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Око 200 радника РТВ остаје без посла крајем августа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Око 200 радника РТВ остаје без посла крајем августа

У Радио-телевизији Војводине верују да би се отпуштени радници, ангажовани преко агенције за запошљавање, могли вратити на посао до краја године, под условом да се држава смилује и новим ребалансом буџета врати раније одузет 201 милион динара. РТВ је већ морао да раскине сарадњу са 56 сарадника и јесењу програмску шему ће, како ствари сада стоје, дочекати са скоро 260 људи мање

Зебња и забринутост нису одагнане, тек је мучно спекулисање о „дану Д“ међу радницима Радио-телевизије Војводине, који су ангажовани преко агенције за запошљавање, коначно окончано.

Сад се зна – крајем августа, због лоше финансијске ситуације у РТВ-у, око 200 радника те куће, ангажованих преко агенције за запошљавање, остаће без посла. Само привремено, надају се у РТВ-у.

Тачку на вишенедељне спекулације о томе када РТВ-у тачно истиче уговор с агенцијом за запошљавање ставио је сам покрајински јавни сервис: у одговору на питања Цензоловке генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица потврдио је да текући уговор те куће с агенцијом истиче 30. августа, а како покрајински јавни сервис тренутно нема новца за склапање новог уговора, око 200, од 257 радника колико је укупно ангажовано преко агенције, вероватно већ наредног дана остаће без ангажмана у покрајинском јавном сервису.

Тиме ће се за само два месеца, од 1. јула до 1. септембра, број радника РТВ-а који су, макар и привремено, остали без посла у тој медијској кући попети до застрашујуће коте од скоро 260: претходно је, опет због мањка пара, Радио-телевизија Војводине од 1. јула морала да откаже сарадњу са њих 56.

Држава, која би једина могла да се нађе у улози спасиоца покрајинског јавног сервиса, засад не показује да се претерано потреса због свега овога.

Ако би ишта могло да колико-толико утеши велику већину агенцијских радника, то је увереност менаџмента РТВ-а да би њихов статус незапослених лица могао бити привремен, односно да ће трајати најкасније до краја ове године. Само до краја године.

„Верујемо да ће наш захтев бити прихваћен и да ће најављеним ребалансом републичког буџета РТВ-у бити враћен 201 милион динара, колико је одузето ребалансом из априла ове године, и да ће јавна набавка коју ћемо након тога расписати за ангажовање агенције за запошљавање бити спроведена без већих проблема, односно да ће све бити завршено најкасније до краја године“, рекао је Копривица за Цензоловку.

Игре преживљавања

Копривица за Цензоловку открива и да је РТВ добио сагласност да од 257 радника ангажованих преко агенције (међу којима је и 90 новинара), њих 50 добије у тој кући стални ангажман – на неодређено време, дакле – с тим да се укупан број запослених по свим основама тиме неће увећати.

То и није нека вест за агенцијске раднике: знају они, потврдили су нам, већ неко време за ту „причу“, али им је непознаница, и то их мучи, ко ће имати среће да добије посао за стално.

Велику већину, њих око 200, ипак највише брине нешто друго – то што ће, у најбољем случају, у наредних неколико месеци морати да се „сналазе“. Како знају и умеју, што се каже.

Још ако им је пољуљана вера у способност РТВ-а да уме да се избори за враћање одузетих 201 милион – кад то већ, је ли, нису успели онда када је исти износ одузиман – онда од неког ко је дуго у новинарству, са „првоборачким стажом“ (од краја 2016) у агенцији за запошљавање, добијете озбиљно размишљање – о промени професије.

„Већ сам се бацио на писање си-вија, размишљам и о томе да пронађем посао изван медија“, каже за Цензоловку један новинара који ко уречен седи и чека да му једног од наредних дана одговорни из агенције за запошљавање саопште да му је ангажман с РТВ-ом окончан. Или, ако буде среће, да тај позив стигне од правне службе РТВ-а и одвали му каменчину са срца.

Опрезан у очекивањима, примећује саркастично да би му у размишљању о томе шта би могао да ради изван медија могла да помогне управо сама агенција.

„Ми у агенцији, која тренутно има уговор са РТВ-ом, од 1. марта, када је ступио на снагу Закон о агенцијском запошљавању, имамо статус запослених на неодређено време и уживамо номинално сва права као запослени на РТВ-у. Е сад, ако добро читам тај закон и друге сродне законе, они по престанку сарадње са РТВ-ом могу и да нам понуде неки други посао, који не мора бити у медијима – шта знам, неко копање или нешто слично. А може комотно да се деси, као што је већ био случај, да агенција прогласи стечај и да се угаси, па да и формално завршимо на улици“, наводи саговорник Цензоловке који је замолио да му не наводимо име.

Раскид сарадње без најаве и образложења

Неки су најмање жељени позив из агенције примили још у јуну. Од 1. јула на посао у РТВ више не долази њих 56, од којих је 17 било ангажовано преко агенције.

Од генералног директора РТВ-а сазнајемо, међутим, да ће у јулу и августу број ангажованих радника преко агенције бити смањен за укупно 50, што је податак који је изненадио синдикалце у РТВ-у пошто они немају такву информацију.

Осим 17 радника ангажованих преко агенције, од 1. јула у РТВ-у, силом мањка пара на рачуну, више не ради ни 10 радника ангажованих преко уговора на одређено време, али ни 28 хонорараца и један приправник.

Доста њих је, како сазнајемо, било свакодневно ангажовано током ванредног стања.

Мера која је пропорционално „закачила“ све секторе покрајинског јавног сервиса и, према неким информацијама, донела уштеду од пет милиона динара месечно, поред осталог оставила је љубитеље панк, хардкор и хеви метал звука без једине такве радијске емисије у Србији.

Милану Ракићу, који је скоро шест година као хонорарац водио специјализовану музичку емисију „Екстремна зона“ на Првом програму Радио Новог Сада, без икакве најаве уручен је уговор о прекиду сарадње, који важи од 1. јула. У њему, истина, пише да је „мировање“ орочено на три месеца, али…

„Као што не знам због чега је са мном раскинута сарадња, тако не знам ни да ли ће ми заиста за три месеца понудити наставак сарадње, све зависи, како чујем, од пара“, каже Ракић у разговору за Цензоловку.

„Углавном, емисија која је веома слушана – популарна је широм бивше Југославије, а има и углед код организатора музичких фестивала по Европи – угашена је, привремено или не. Слушаоци су, како видим по реакцијама на порталима, веома незадовољни, будући да је била једина те врсте у Србији“, наводи Ракић.

Наравно да ће РТВ преживети без „пржења“ Ајрон мејдена, Блек Флега, Мисфитса и осталих које је Ракић пуштао у својој емисији, но да ли се то може рећи и за остале емисије, чак и за целокупан програм покрајинског јавног сервиса, уколико се брзо не нађе решење за одлазак скоро 260 радника?

У Синдикату „Независност“ РТВ-а кажу да би највише могли да претрпе редакције на језицима националних мањина и сама реализација програма.

„Док не крене јесења програмска шема, то се вероватно неће толико осетити“, истиче за Цензоловку повереник Синдиката „Независност“ Дарко Шпер.

„Када буде стартовала јесења шема, у програму на српском језику биће могуће ангажовати новинаре из редакција које због короне имају смањен обим посла, попут спортске, документарне итд. Међутим, у редакцијама на језицима националних мањина, где је доста њих ангажован преко агенције, таква ’гимнастика’ није могућа. Уз то, преко агенције је ангажовано и доста монтажера, расветљивача и осталих без којих је немогуће реализовати програм“, упозорава Шпер.

Пиши, пиши им…

Последњи уговор са агенцијом за запошљавање РТВ је, с роком трајања док се не потроши новац, почетком ове године закључио са конзорцијумом новосадских фирми Монтопо ХРС и Лаборис ХРС.

Потоња, како је објавио VOICE, у том тренутку иначе није била уписана у Регистар агенција за запошљавање при Министарству за рад.

Тај тендер био је тежак око 200 милиона динара, таман за колико је ребалансом из априла ове године умањено буџетско давање за РТВ.

Немогућност РТВ-а да у овом тренутку распише нови тендер за ангажовање људи који производе програм, по ко зна који пут отворило је питање лошег финансијског стања те куће. У свом узбуњујућем саопштењу из јула, Синдикат „Независност“ РТВ-а је, осим упозорења на постојеће и нове отказе, упознао јавност и са тим проблемом.

„РТВ је у 2019. године забележио финансијски губитак од 88.588.000 динара. Тиме је укупан губитак покрајинског јавног медијског сервиса порастао на 1.612.252.000 динара“, наведено је у саопштењу.

РТВ, који на плате и друга примања издваја 70 одсто примања, у одговору који смо добили за почетак својих финансијских проблема узима 2015. годину, када су приход од таксе и буџетске донације били за 1,7 милијарди динара мањи у односу на 2014.

Ситуација је, дакле, и пре пролећног ребаланса била неповољна за РТВ. То потврђује и генерални директор Копривица, који подсећа да је „са циљем да обезбеди одрживо пословање у 2020. години и испуњење законске обавезе производње и дистрибуције програма, Радио-телевизија Војводине била принуђена да се обрати надлежном министарству и Влади Републике Србије за помоћ у виду краткорочне позајмице од 200 милиона динара у фебруару ове године“.

„Наш захтев је остао без одговора“, наводи Копривица за Цензоловку, уз напомену да, и поред свега, „у последње четири године радници Радио-телевизије Војводине примају зараде тачно у дан, без доцње и то ће се тако и наставити“.

Финансијска ситуација, додаје, није се одразила ни на инвестиционе активности, па је тако без проблема завршена изградња нове зграде РТВ-а. У току је њено опремање, за шта су до сада Влада РС, Покрајинска влада и Град Нови Сад издвојили 4,1 милијарду динара.

Онако како одговор на молбу да за позајмицу од 200 милиона никад није стигао, тако се за нову молбу, и опет је у питању (малерозних?) 201 милион, још чека милост са врха.

Молбом да се у другој половини 2020. „обезбеде услови за одрживо пословање“, покрајински јавни сервис се још у мају, наводи Копривица, обратио кабинету председнице Владе, Министарству културе и информисања и Министарству финансија, али је паралелно, силом прилика, преузео и друге мере – попут узимања банкарског кредита од 150 милиона динара и резања већих трошкова, па и оних које су носиле зараде радника – агенцијских, хонорарних и других.

Да упозорење из Синдиката „Независност“ о могућим последицама отпуштања по реализацију самог програма РТВ-а није усамљено, потврђује и први човек РТВ-а који је то, као изгледну последицу недостатка новца и проблема с ликвидношћу, предочио крајем јуна, на неуспешном – не и једином таквом – састанку с представницима Републичке владе.

Оно што Копривица у одговору за Цензоловку хронолошки слаже, сведочи и о необичној бризи коју Влада Србије показује према дописима из РТВ-а: како у међувремену није било никаквог помака у решавању проблема РТВ-а, он 6. јула шаље ургенцију Влади и министарствима. На то из кабинета Ане Брнабић одговарају промптно, само две недеље касније, с обавештењем да ће РТВ бити обавештен „о даљем поступању“ надлежних министарстава.

Све наде радника РТВ-а, ангажованих преко агенције за запошљавање, да би могло доћи до решења које би их поштедело отказа, пале су у воду на састанку представника РТВ-а и Министарства финансија 5. августа, када је, према речима генералног директора те куће, „договорено да РТВ у септембру обнови захтев за средства како би био размотрен приликом ребаланса буџета Републике Србије“.

Захватање из буџетске резерве – то изгледа у овом случају није била опција. Та резерва је издашна само за веће приоритете од судбине двестотинак радника РТВ-а, рецимо за завршетак Храма Светог Саве, за шта је Влада Србије недавно издвојила више од 10 милиона евра. А само једна транша из буџетске резерве за ту намену износила је – 200 милиона динара.

Таман онолико колико износи потраживање РТВ-а за наставак сарадње с агенцијом за запошљавање. И за враћање око 200 радника РТВ-а на посао. Они ће морати да сачекају ребаланс буџета и да се моле да се у том закону нађе и захтев Радио-телевизије Војводине.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

10.08.

2020.

Sumadinac [нерегистровани] у 18:22

Ugasiti preskupu Rtv, sacuvati Rtk

Rtv je dobijao godisnje 130 puta vise novca nego sto je dobijao regionalni javni servis juzne i istocne Srbije NTV i 65 puta vise nego Javni servis Sumadije Rtk. Zato treba ugasiti Rtv kao preglomaznu i neefikasnu. Ntv i Rtk su bili simboli nezavisnih medija devedesetih, dok je Rtv uvek rezimski.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси