Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Увек је тренутак за истину – како су се новинари снашли за време епидемије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2020.

Извор: РТС

Увек је тренутак за истину – како су се новинари снашли за време епидемије

Нема професије за коју корона није изазов, па је тако посебно и за новинаре. Од читалаца који прате све, има и оних који су одустали од било каквог информисања. Владимир Радомировић, председник УНС-а и уредник портала "Пиштаљка", оцењује за РТС да је увек време за истину, али и указује да су медији имали премало поређења стања у Србији с оним у другим земљама.

Владимир Радомировић каже да је на читаоцима и гледаоцима да оцене како су се новинари снашли за време короне.

Сматра да су новинари добро извештавали и да извештавају, пошто је ово стање које ће трајати и више се не зна колико дуго.

"Да су носили добре информације и да је ту било и проблема са органима јавне власти, да су неке колеге привођење на почетку ванредног стања што није добро и што се у међувремену разрешило срећом и надам се да ће ти поступци бити окончани и да наше колеге не трпе никакве последице", оцењује рад колега Радомировић.

Истакао је да им је у УНС-у било важно је да помогну колегама широм земље и да су поделили 10.000 заштитних маски по целој Србији.

Додаје да је то најмање што су могли да ураде да они раде посао како треба у корист грађана ове земље.

Премало поређења са другим земљама

Радомировић указује да су медији имали премало поређења стања у Србији са оним у другим земљама.

Пре месец данана је гледао интервју с америчким стручњаком Ентонијем Фаучијем, пошто је он на почетку говорио да маске нису велика заштита а онда је променио ту причу да сви треба да носе маске.

Онда је он, објашњава Радомировић, потврдио да је то намерно рекао на почетку, јер није било довољно заштитне опреме за медицинске раднике, лекаре, сестре и да је желео тако да спречи навалу на радње да не нестану све маске.

Председник УНС-а је нагласио да нико у Америци није напао Фаучија због тога,  а  овде смо имали ситуацију да се говори да немамо довољно опреме, да држава није спремно добро реаговала.

"Па ниједна држава није реаговала како треба у овој ситуацији. Па то нам недостаје та врста поређења, да ми увек мислимо да је код нас најгоре а не поредимо се са неким другим земљама много богатијим које се нису снашле у овој кризи", упозорио је уредник "Пиштаљке".

Навео је и да смо у ситуацији када је како каже стао нормалан живот, нема више тих масовних окупљања и то ће тако потрајати. 

Додаје да не знамо када ће бити отворена позоришта, биоскопи када ћемо моћи на утакмице, иако је Србија била ретка земља која је била отворила трибине.....

"Сигурно ћемо последице овога осећати годинама, када попусти тај психолошки притисак који је чини ми се још увек негде на средини да ће бити и много психичких проблема с којима ћемо морати као друштво да се суочимо", указује Радомировић. 

Ако смо ми на нешто навикли у земљи то су кризне ситуације.

И даље се боримо против највеће силе на свету

Прошле недеље је главна тема била годишњица "Олује", и Радомировић сматра и да смо и ту недовољно обратили пажњу како се у западној јавности говори, односно, како истиче, "не говори о етничком чишћењу у Хрватској".

Рекао је да се подсетио књиге Била Клинтона, где он каже, наводи Радомировић, да је навијао за Хрвате и да је одобрио да хрватску војску обучава једна приватна фирма која је ангажовала пензионисане америчке официре.

"У то време 1995. а и касније 1999.,  Србија се није борила само с једним непријатељем већ са највећом силом на овом свету и то је оно што ми још не видимо, да се ми и даље боримо против онога што је пре свега Америка поставила у у војном смислу а и у смислу односа јавног мњења на западу према ономе што се догађало у Југославији до данас", нагласио је Радомировић.  

Увек је добар тренутак за истину

На питање да ли је период епидемије тренутак да се све изнесе и све рашчисти или постоје тренуци када то урадити, нагласио је да је увек добар тренутак за истину, информације које су нам преко потребне.

"Ја сам уредник портала "Пиштаљка" који обележава десет година, од када објављујемо на десетине строго поверљивих докумената захваљујући раду наших новинара који су успевали да скину ознаклу поверљиво или захваљујући узбуњивачима који су нам достављали та документи указивали на незаконитости", казао је Радомировић.

Такође, истакао је да и даље покушавају  јавности да пруже што више информација, јер је то, како каже уосталом наш новац који се тако троши, а ми морамо да знамо као се троши.

"Морамо да се односимо према држави као једном великом новчанику и морамо знати како се он троши", закључио је он.

Навео је и да су медији користили помоћ државе, али да ће многи ако потраје ова криза још неколико месеци, годину, доћи у ситуацију да не могу да исплаћују плате, да ће сигурно доћи до затварања неких медија што би, оцењује, било лоше по све нас.

"Наше колеге из Европске федерације новинара су направили упутство како да се помогне пре свега локалним медијим и ми ћемо, ако ова криза потраје, тражити помоћ пре свега локалним медијима, али и да грађани који тај новац дају знају за шта га дају и да да ће добити непристрасно информисање", поручио је Радомировић.

Администрација не слуша грађане

Реагујући на наслове у штампи против сече шума, Радомировић указује да је један од проблема са нашом администрацијом што не слуша грађане поседно на локалном нивоу и не омогућава им  да учествују у јавним расправам шта ће се градити и где. И онда, каже, долази до оваквих акција, које покушавају да спрече нешто што је неко осмислио без консултација грађана.

Драго му је  да су овакве акције успешне.

"Био сам сведок на Новом Београду где живим, неколико пута су се грађани организовали да спрече уништавање заједничке имовине. То је битно да се грађани оснаже и да реагују у оваквим ситуацијама. И не знам зашто је потребно да је морао председник државе да учествује у томе и да сад он брани јавни интерес. Зар није могао неко на нижим нивоима да увиди грешку и реагује на време", запитао се Владимир Радовановић председник УНС-а и уредник портала "Пиштаљка".

Видео прилог на сајту РТС

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

10.08.

2020.

MILICA STOJKOVIĆ [нерегистровани] у 17:27

DOBRA ANALIZA

BRAVO KOLEGA RADOMIROVIĆU ,VEOMA ISRPAN OPIS NAŠIH SKROMNIH MOGUČNOSTI U VREME OVE SVETSKE EPIDEMIJE

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси