Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таблоиде занимају скандали, али не и жртве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 08. 2020.

Аутор: К. Живановић Извор: Данас

Мајка детета које је умало повређено у саобраћајној несрећи револтирана писањем медија о инциденту

Таблоиде занимају скандали, али не и жртве

Четворо деце је било на пешачком прелазу када је ауто великом брзином улетео у кривину и безмало, грубо речено, покосио сву децу.

Да није било бетонских стубића у које је ауто ударио и преусмерио правац кретања, били би мртви. Секунда их је спасила. Деца су била, а и даље су избезумљена, престрашена и очекују да неко стане у њихову заштиту – овим речима се медијима обратила Весна Весић Црнобрња, мајка једног од тих дечака, изреволтирана извештавањем пре свега таблоида јер су пажњу преусмерили на особу која је изазвала незгоду, манекенку Сандру Обрадовић.

Обрадовић је, наиме, у петак, 31. јула, на Новом Београду око 16 часова ударила у три аутомобила, а деца која су се ту нашла су избегла теже последице јер су их од ударца спасили стубићи.

У извештајима објављеним тог дана на порталима и сутрадан у новинама, акценат је стављен на манекенку и бившу учесницу ријалитија, штету на њеном аутомобилу и проблемима које тренутно има у свом приватном животу.

– Сви чланци посвећују велику пажњу скандалима око дотичне „диве“, и то у рубрикама старс, вип, естрада, а деца се помињу само као колатерална штета и узгред. Сматрам као родитељ и грађанин да штампа треба барем једнаку пажњу да посвети починитељу и жртвама – то је основна одлика непристрасног новинарства. Поменути чланци доприносе даљој популаризацији особе која своју популарност управо гради на оваквим скандалима, док жртве постају пуки предмет, означен термином „покупљена или покошена деца“, као да су у питању некакве покупљене бале сена а не млади људски животи – истиче Весић Црнобрња.

Она додаје да је у тренутку немилог саобраћајног догађаја деци било упаљено зелено светло на семафору а Обрадовићевој црвено.

– Улетела је у кривину великом брзином, скренула ка деци која су рефлексивно поскочила корак уназад и попадала. Њен ауто је најпре сравнио са земљом стубиће који су били тик уз дечије ножице и чији су делови полетели ка њима. Након тога је ауто променио правац ка паркираним возилима у која се дотична коначно закуцала. Нису ли овакве бахате вожње којих је све више у Београду и Србији управо прилика да се грађанима скрене пажња да се додатно чувају на београдском асфалту, да се скрене пажња државним органима и полицији да заштити пешаке – пита мајка дечака.

Ниже од дна

Новинарка и некадашња чланица Савета за штампу Тамара Скроза каже за Данас да у случају саобраћајних несрећа таблоиди углавном „одлазе до дна“ и још мало ниже. „Толико ниско да објаве причу чак и пре краја увиђаја, па родитељи и родбина с њихових портала сазнају да им је ближњи погинуо. Крши се право на приватност, објављују репортаже са гробља, ближњима се постављају небулозна питања. Крши се и право на достојанство жртава – пре свега у описима повреда (па смо нпр. недавно читали да је жени чијих је двоје деце преживело удес била одсечена глава), али и на фотографијама с лица места – указује Скроза истичући да нико притом не мисли какве то последице има на родитеље и децу жртава, па и на друштво у целини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси