Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучићеви одговори на питања Н1 остали скривени иза председниковог сарказма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2020.

Аутор: Петар Гајић Извор: Н1

Вучићеви одговори на питања Н1 остали скривени иза председниковог сарказма

Када ће Србија добити нову владу и даље се не зна, али председник Србије је рекао да ће то сигурно бити пре уставног рока, што је 3. новембра. Председник Вучић се захвалио телевизији Н1 на бризи за формирање Владе и на, како је рекао, великој подршци коју Н1 даје и њему и Влади у раду. Тако је иза председниковог сарказма остао недоречен одговор на питање Н1 да ли ће Бранислав Недимовић бити мандатар.

Место десно од председника могло би нешто да наговести, али не и да ће на председниковој конференцији за новинаре министар пољопривреде Бранислав Недимовић добити реч да нешто каже. Данас је само гледао и слушао како се одговара новинарима Н1.

"Ја се трудим да увек одговарам јасно као што и ваша телевизија нама пружа увек јасну подршку у напретку Србије, у томе што је невероватно да Србија буде прва или друга у Европи по стопи раста БДП-а. Ја нигде толико подршке не видим као на вашој телевизији. Заиста, хвала вам што пратите наш напоран и тешак рад", поручио је Вучић.

Мање ироније када је реч о новој влади. Могући партнери - СПС и СПАС Александра Шапића - имаће још једну или две прилике да убеде Вучића да су баш они потребни у кабинету за сада непознатог мандатара.

"Ми ћемо следеће недеље наставити са одређеним политичким странкама и оне тамо недеље, други круг консултација, и сужавати круг и избор оних који могу да учествују у раду владе. Други ће, разуме се, у опозицију", навео је Вучић.

Много речитији него на питање о влади, председник је био на свом омиљеном терену квартала, БДП-а и табела. Брине га да би Ирска могла да престигне Србију.

"У првом кварталу је била нешто слабија. Литванија је била боља од Србије у другом кварталу, они нису имали толико проблема са ковидом. Ово вам је еврозона: Немачка је на минус 11, а Шпанија на минус 20...", навео је председник.

Држава је данас уплатила помоћ од 18.000 динара по раднику за више од 230.000 предузећа, у којима ради милион и шеснаест хиљада људи.

"И ако то израчунате, видећете да смо ми заједно и са минималцем који ћемо исплатити у септембру, људима уплатити 1.100 евра укупно, чак и више. За свакога ко је запослен у микро, малом и средњем предузећу и пола од тога за велика предузећа. То је готово невероватна подршка државе", сматра председник.

Невероватна подршка државе има своју другу страну, упозорава економски новинар и уредник Новог магазина Мијат Лакићевић.

"Новац се сипа углавном из кредита. Предузећа и запослени добијају из кредита, које ће исти ти грађани и предузећа наредних година морати да врате", објаснио је Лакићевић.

Указује и да је Србија имала и јефтиније опције за задуживање од продаје обвезница у износу од две милијарде евра на међународном финансијском тржишту са каматом од 3,3 одсто.

"Оно што је у целој овој ствари најспорније јесте тај неки мегаломански маркетинг како држава даје највише. А то не даје ни држава, ни Влада, не дају оне свој новац, већ позајме, па поделе", истакао је.

Мијат Лакићевић упозорава и на поређење неупоредивог када је реч о појединачним статистикама земаља, те да је логично да онај ко је на последњем месту и најмање падне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси