Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стејт департмент: Русија шири дезинформације о корони преко мреже портала
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 08. 2020.

Аутор: Бета/АП Извор: Н1

Стејт департмент: Русија шири дезинформације о корони преко мреже портала

Русија користи добро развијену онлајн операцију која укључује један број вебсајтова преко којих делује да изазове конфузију у вези са коронавирусом, ширећи теорије завере и дезинформације, наводи амерички Стејт департмент у извештају.

Овакав налаз објављен у среду редак је за администрацију председника Доналда Трампа која је опрезна у оптуживању Кремља за кампање дезинформација, посебно око америчких избора, наводи агенција АП.

Стејт департмент је у извештају изнео детаље о циклусу дезинформација који подржава Русија и којим се онлајн шире лажне информације преко мреже портала. Напори Кремља у последње време највише су усмерени на теорије завере око пандемије, показује извештај.

"Русија игра значајну улогу у креирању и ширењу дезинформација и пропаганде око многих тема", рекла је Леа Габријел, шефица Центра за глобално ангажовање у Стејт департменту.

Стејт департмент је навео више од шест вебсајтова који служе као посредници за Русију, који су ширили низ теорија завере око пандемије преко друштвених мрежа, теме о којима се жустро расправљало на платформама као што су Фејсбук, Твитер и Инстаграм.

Те онлајн медијске куће изгледа као да су независне од руске владе али у стварности служе као "средство повезивања" између Кремља и медија које финансира руска држава који често промовишу исте дезинформације својим каналима, рекла је Габријел.

"Зато су ефикасне. Тешко је за просечну особу која гледа онлајн кад види ове сајтове да препозна повезаност са Русијом", рекла је Габријел.

Из Русије поруке да се ради о "фобији" Америке

Русија стално демантује америчке тврдње да је иза онлајн кампања дезинформација, још прошле недеље је за сличне тврдње речено да је то "упорна фобија".

Портали које је Стејт департмент идентификовао промовисали су теорије завере које тврде да је ковид-19 створен у лабораторији као биолошко оружје, да Бил Гејтс планира да употреби пандемију као изговор да убаци микрочип у људе и да су планови за вакцину за коронавирус само начин да фармацеутске компаније зараде.

Не пружају се никакви докази иза тих тврдњи.

"Русија има дугу историју ширења дезинформација око здравствених и научних питања. Руски екосистем дезинформација користи страх и конфузију", рекла је Габријел.

Извештај Стејт департмента је установио да неке од тих портала, док им расте број пратилаца на Фејсбуку и Твитеру умањују колике су им везе са руском обавештајном службом или скривају финансирање од Кремља.

Један од сајтова, Глобал рисерч (Global Research) са седиштем у Канади је сакупио готово 300.000 пратилаца преко Фејсбука.

Вебсајт редовно објављује чланке од измишљених ликова које је креирала руска војна обавештајна служба ГРУ.

Наслов на једном недавном чланку указује да је коронавирус потекао из САД, и тај чланак је један кинески портпарол пренео преко Твитера док Твитер није скинуо ту поруку.

Други вебсајт NewsFront себе представља као "алтернативни" извор вести за западне кориснике, упркос извештајима да га финансира Кремљ и да је регистрован код руске владе, наводи се у извештају Стејт департмента.

Фејсбук је уклонио десетине налога и страница повезаних са тим вебсајтом у априлу због нетачности.

Већина других вебсајтова су маргинални, са малим бројем пратилаца и чланцима који говоре о теоријама завера о коронавирусу које само деле десетине људи, наводи Стејт департмент.

Поред доказа да је Русија покренула операцију дезинформација на друштвеним мрежама током председничких ибзора 2016. годне, у извештају Стејт департмента се не испитује како Русија, ако уопште то ради, покреће још једну кампању онлајн да утиче на изборе ове године, наводи агенција АП.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси