Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ породице Гашић: Неки медији добијају новац из иностранства да пљују оно добро у држави
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2020.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

ТВ породице Гашић: Неки медији добијају новац из иностранства да пљују оно добро у држави

Након што су УНС и Н1 објавили да је фирма ADD production, у власништву Ирене Гашић, супруге начелника БИА Братислава Гашића, ове године добила скоро 40.000 евра на конкурсима за пројектно суфинансирање, огласила се и ова продукција наводећи да они добијају „много мање него што поједине куће добијају од неких страних фирми за неке пројекте који су усмерени само ка томе да се пљује и блати оно што је добро у овој држави“.

УНС је у уторак објавио да је на више конкурса за пројектно суфинансирање медија од почетка године фирми ADD production додељено најмање 4,6 милиона динара (више од 39.000 евра). Од тога, пише УНС, највише новца продукција је добила у Крушевцу - више од 16.000 евра, и то за медијске садржаје који ће се емитовати на ТВ Плус (у власништву Гашићевог сина Владана Гашића) и на „порталу који није регистрован“. Ово је у изјави за Н1 и поновила новинарка УНС-а Јована Пешић.

Наиме, у решењу комисије о додели пара је наведено да се портал зове „ADD production“, али је портал таквог назива немогуће пронаћи на интернету, као ни у регистру медија.

Дан касније објављен је и деманти на ТВ Плус, као и на порталу tvplus.rs. Како кажу, новинари их нису позвали за коментар, а могли су лако да провере да су новац добили за портал твплус.рс, који јесте регистрован (што је и један од законских предуслова за учешће на конкурсу).

У видео саопштењу ова телевизија тврди да на конкурсима министарстава и локалних самоуправа новац не добијају „ни жене, ни синови, ни шурњаје, већ пројекти одређених медија, удружења, група грађана“, а о томе ко ће добити новац одлучују „чланови комисија и независни стручњаци“.

Од 2015. године Телевизија Плус, како кажу, редовно учествује на конкурсима и добија одређени новац.

„Наравно, много мање него што поједине куће добијају од неких страних фирми за неке пројекте који су усмерени само ка томе да се пљује и блати оно што је добро у овој држави“, кажу из телевизије у власништву Гашићеве породице.

Из ове телевизије сугеришу и да је позадина оваквих медијских написа заправо - спин.

„Цела поента прилога била је да се спинује истрага Управе за спречавање прања новца против такозваних независних удружења и да се скрене пажња са те теме“, наводи се у саоштењу.

Истичу да у закону „не постоји дискриминација, односно одредба ко сме а ко не сме да учествује у конкурсима“, те да је то ствар демократије и „медијског плурализма“.

Ова продукција је, иначе, од 2015. године до данас на бројним конкурсима за пројектно суфинансирање добила најмање 23,3 милиона динара (скоро 200.000 евра). Од тога је више од 160.000 евра додељено на локалним конкурсима у Крушевцу, Трстенику, Ћићевцу, па чак и у местима по Војводини - Оџацима, Сомбору, Апатину…

Убедљиво највише пара добијају у Крушевцу, где им је и седиште. Граду чији је некадашњи градоначелник био управо Братислав Гашић.

Тако је ове године од 17 милиона динара (више од 144.000 евра) које је Град Крушевац додељивао, ова продукција добила 1,7 милиона динара за садржај који ће емитовати на телевизији, за пројекат под називом „Корак ка новим изазовима - жене то могу“. Добили су још 200.000 динара за портал, за пројекат „Век фудбала у Расинском округу“.

Комисија је у шаблонском одговору оценила да „предложени пројекти доприносе развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању грађана“.

Како је Раскрикавање раније писало, већ је устаљена пракса додељивања средстава људима блиским властима - према подацима базе Кешформисање, током 2017. и 2018. године је минимум 2,2 милиона евра са медијских конкурса отишло фирмама и медијима који су повезани са владајућом СНС.

Фирме у власништву чланова Гашићеве породице и раније су добијале средства на конкурсима за јавно информисање. Због додељивања новца компанији ADD production, Гашић је 2015. био у сукобу интереса као градоначелник Крушевца, како је тада утврдила Агенција за борбу против корупције.

Агенција је, наиме, тада утврдила да је током 2013. и 2014, док је обављао функцију градоначелника Крушевца, Гашић склопио четири уговора са члановима своје породице – два уговора са фирмом ADD production и још два са BNZ Higijenic у коме се као сувласник појављује његов син Владан.

Владан Гашић је и власник крушевачке ТВ Плус, и директор АДД продукције у власништву Ирене Гашић. У регистру медија је уписан и као уредник портала tvplus.rs, такође у власништву АДД продукције.

До октобра прошле године био је и власник ТВ Зона плус из Ниша - такође редовног добитника милионских износа на конкурсима - када је пребацио власништво на свог брата Николу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси