Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејсбук: Обавезна идентификација аутора политичких огласа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Фејсбук: Обавезна идентификација аутора политичких огласа

Друштвена интернет мрежа Фејсбук започела је са применом нових правила политичког оглашавања која се односе и на Црну Гору, као и још 32 земље, према којима, сви аутори политичких огласа морају да се идентификују.

„За све политичке огласе намењене грађанима Црне Горе, њихови оглашивачи морају од данас да прођу процес ауторизације, дају податак о томе ко плаћа оглас и ко је за њега одговоран, а њихови огласи ће се уносити у “библиотеку огласа” седам година”, наводи се у саопштењу достављеном Радију Слободна Европа.

Ова правила се односе на огласе који је неко креирао или у нечије име, или о било ком тренутном или некадашњем кандидату за политичку функцију, политичару, политичкој партији, одбору за политичке активности или некоме ко заговара исход политичких избора; или који се тичу било каквих избора, референдума или гласачких иницијатива, укључујуц́и „изађите на гласање” или изборне информативне кампање, саопштено је из Фејсбука.

„Идентитет оглашивача, утврђиваће се личном картом издатом у Црној Гори, док за податак о томе ко плаћа оглас, постоје опције физичког лица, његова интернет страница или организација. Уколико оглашивач одабере неку од последње две опције, мора оставити и своју адресу, број телефона, те своју мејл адресу и адресу свог сајта”, наводи се у упутству Фејсбука.

На тај начин оглашивач постаје одговоран за оглас који постави на Фејсбуку и Инстаграму, каже се у саопштењу и додаје да процес ауторизације може трајати неколико дана.

Из Фејсбука је недавно, такође, најављено да ће покренути независни програм за проверу чињеница у Црној Гори. Према образложењу, означаваће се одређене информације као лажне и на тај начин ће се смањивати њихова видљивост.

Парламентарни избори у Црној Гори и локални избори у пет општина, одржаће се 30. августа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси