Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај открио проблеме у безбедносној провери запослених у Агенцији за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2020.

Извор: Глас Америке

Извештај открио проблеме у безбедносној провери запослених у Агенцији за медије

Извештај о безбедносним процедурама провере радника америчке Агенције за глобалне медије (USAGM), која надзире Глас Америке и друге медијске мреже које финансира америчке влада, показао је поделе између садашњих и бивших лидера агенције.

USAGM је објавио извештај независне агенције OPM - Кадровске службе за федералне раднике - на 96 страница, који има ознаку "не објављивати у јавности", након што је нови директор агенције Мајкл Пек крајем јула позвао на ревизију безбедносних процедура.

У извештају су констатовани хронични проблеми у провери података запослених, скоро десет година уназад. Проблеми варирају од, како се наводи, "лежерног приступа провери биографије и чувању података" до истрага запослених које су, пак, биле сувише агресивне и "изван оквира федералних истражних стандарда."

Највеће критике из извештаја се, међутим, односе на прву категорију.

“Квалитет истрага запослених је представљао озбиљан ризик за агенцију и федералну владу у целини", наводи се у извештају. "Запослени у Агенцији за глобалне медије нису проверени на одговарајући начин, па ипак тренутно имају приступ владиним системима и зградама, а у неким случајевима и осетљивим или поверљивим информацијама."

У извештају се Агенција за глобалне медије позива да "сместа започне нове истраге свих појединаца које је истражила после 2012. године", када је званично истекао уговор који је агенција имала са федералном Кадровском службом. То се односи на више од 1.500 ранијих истрага, од којих је провера, од фебруара, поновљена у само 314 случајева.

Глас Америке се обратио и Агенцији за глобалне медије и Кадровској служби (OPM) за појашњење о томе колико је садашњих радника агенције проверено на адекватан начин, и да ли је, због неисправне процедуре, нанета било каква штета америчкој националној безбедности - и колика. Ниједна агенција није одговорила до објављивања овог текста.

Бивши директор USAGM, Џон Ленсинг, који је био на челу агенције четири године, а поднео оставку прошлог септембра, одбацио је тврдње да се управа агенције одупирала променама чији је циљ био да се побољша безбедност.

Много веће и важније питање је покушај Мајкла Пека да ослаби и делегитимизује Глас Америке и друге медије унутар глобалне агенције и њихову мисију, дефинисану законом, да се баве објективним и професионалним новинарством широм света", написао је у мејлу Гласу Америке Ленсинг, који је сада председник и извршни директор Националног јавног радија (NPR).

Још није јасно да ли је било који од пропуста у провери запослених, који се помињу у извештају, довео до угрожавања безебедности или утицао на садржај програма медија унутар Агенције.

Па ипак, високи званичници USAGM, који су, анонимно, говорили за портал Real Clear Politics и Вашингтон тајмс, пре него што је извештај објављен, нагласили су ризике.

“Америчка национална безбедност је угрожена сваки пут када постоји и једно кршење безбедносне процедуре", рекли су ти званичници. "У овом случају, цела агенција, са својим свакодневним, глобалним приступом, дозволила је себи да спроводи врло лабаве или непостојеће безбедносне процедуре."

С друге стране, у извештају се истиче и да су, у многим случајевима, надмашени владини стандарди за проверу запослених и агенцији је замерено да је запослене подвргла "истраживању и испитивању који су ишли даље од постојећих истражних стандарда за њихову позицију."

“Тиме су такође запослени били оптерећени непотребном папирологијом и ризиковано кршење закона о приватности", наводи се у извештају OPM-а.

Џон Ленсинг је у мају 2018. упутио писмо Кадровској служби као и канцеларији директора националних обавештајних служби, у којој се тражи да се на агенцију примењују високи стандарди упркос забринутости OPM -а да ће се тиме створити већа папирологија. Наведено је да ће Борд гувернера за емитовање програма (BBG), што је ранији назив Агенције за глобалне медије, "наставити да сматра сваку позицију у агенцији - позицијом у домену националне безбедности", имајући у виду да свако на таквом положају може да потенцијално нанесе материјалну штету националној безбедности."

“Таква ознака је у складу са дугогодишњом праксом BBG-а", написао је Ленсинг, позивајући се на смернице које је агенција упутила Кадровској служби још 1991.

"Прети нам ризик од непријатељских, страних обавештајних служби које настоје да убаце своје агенте унутар агенције да би утицале или промениле садржај наших програма како би шириле дезинформације, застрашивале запослене или на неки други начин пореметиле мисију агенције", истакао је Ленсинг.

У извештају OPM-а се такође наводи да званичници агенције, по свему судећи, нису били свесни да је меморандум о разумевању, којим је Агенција за глобалне медије овлашћена да самостално спроводи безбедносне процедуре провере запослених - истекао 2012. године.

У мејлу запосленима прошлог месеца, нови директор Мајкл Пек рекао је да је затражио ревизију безбедносне процедуре због "системских, озбиљних и фундаменталних безбедносних пропуста, од којих су многи трајали годинама."

Пек, конзервативни аутор документарних филмова, кога је за номиновао председник Доналд Трамп, постао је директор агенције у јуну. Од тада су га критиковали чланови Конгреса из обе странке зато што је одмах сменио руководство медија у оквиру агенције, као и Фонда за отворену технологију, непрофитне организације која финансира програме да се заобиђе дигитална цензура у земљама са репресивним режимима.

USAGM запошљава стотине новинара који раде у свим крајевима света, а многи у зонама конфликта и ауторитарним земљама где могу да буду мете режима због свог извештавања. Због специфичне комбинације знања језика и новинарства, агенција обично запошљава квалификоване стране држављане, који раде на основу посебних, привремених виза.

Америчка агенција за глобалне медије надзире рад пет америчких мрежа у које спадају Глас Америке, Радио Слободна Европа (RFE/RL), Канцеларија програма за Кубу (OCB), Радио Слободна Азија (RFA) и станице на арапском језику - телевизија Алхура и Радио Сава, који припадају Мрежи за емитовања програма за Блиски исток (MBN).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси