Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како су Блиц, Курир и остали „пропливали“: Кад са Твитера све узмеш здраво за готово
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2020.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Како су Блиц, Курир и остали „пропливали“: Кад са Твитера све узмеш здраво за готово

Сочне али непостојеће приче, као што је ова о „свађи“ Бојане Маљевић са „бившим супругом“, коју су пожурили да објаве Блиц и други медији, хоће да донесу брдо кликова, али и планину неопеване бламаже

Толико су Бранко Чечен, Стеван Дојчиновић и појединачно сваки „цинсовац“, „криковац“ или колеге из БИРН-а потрошили речи и времена да нас опасуље да са Твитера, а и мимо њега, ништа не треба узимати здраво за готово и да све мора да се проверава, и – опет не вреди.

Тјах, све је то обично замарање и губљење времена. Кад наступи летња фјака и у сфери забаве, подгрупа „шта раде познати“, нема превише „меса“, довољно је да у претрагу на Твитеру стално укуцаваш појмове који обећавају „добру причу“ – развод, раскид, беба, трудноћа, нови момак или алиментација… и мораће једном да се нешто сочно појави.

Јуче је за колеге из Блица једна таква претрага била успешна… Бар су тако мислили чим су објавили експлозивну причу о свађи на Твитеру познате глумице и продуценткиње са бившим супругом. Ајд свађа, али онолико „прљавог веша“ просутог пред твитераше, милина једна, милион кликова у најави!

„Глумица и продуценткиња Бојана Маљевић растала се од сценаристе Слободана Скерлића с којим је провела више од две деценије у браку и с којим има двојицу синова, Луку и Николу, а сада се посвађала са својим бившим путем друштвене мреже Твитер где су јавно изнели свој ’прљав веш’“, пренели су, у готово слово идентичну вест, један за другим портали Блица и Курира.

Ухођење као истраживачко новинарство

Пут до свега овога могуће је да није захтевао укуцавање кључних појмова у Твитер претрагу: можда се овде заправо радило о резултату пословичног „ухођења“ – како се иначе доживљава „истраживачко новинарство“ у појединим редакцијама – познатих личности на друштвеним мрежама.

Тим горе: новинар или новинарка показао/ла је да не уме савесно ни да „уходи“ – да уме, ова прича, без обзира на садржај „расправе“ којем је тешко одолети, не би била ни објављена.

А новинарство у Србији не би доживело нови суноврат, ни с постојећим не знамо како да се изборимо.

Све се могло завршити смехом као реакцијом на духовиту „расправу“ које се с времена на време лате пре свега стари пријатељи. Што су бројни твитераши и учинили, смејући се изнова једном од слађих Твитер ритуала, али и исмевајући истовремено брзоплетост Блица, неупућеност у односе у домаћој Твитер заједници и – наравно – неоптерећеност медија обавезом да сваку информацију са друштвених мрежа морају проверити пре објављивања.

Бламажа је на крају натерала Блиц да уклони текст са сајта, док је Курир, ионако имун на критике за неоптерећеност истином, уместо скидања – накнадно дотерао текст и убацио пасус у коме потврђује да се не ради о стварној свађи бивших супружника, али је задржана „суштина“ из текста који је преписан из Блица, као и изворни УРЛ.

Са осталих сајтова, поред осталих и Nova.rs, „вест“ је у међувремену, кхм, уклоњена.

Закључивање на блиц

Овако је све почело па се даље закувало: јуче, мало пре поднева, Блиц објављује у рубрици Забава текст под насловом „Букти јавни рат између Бојане Маљевић и њеног бившег због ПОШТАНСКОГ САНДУЧЕТА. Она: ’Инсистирала бих да чешће виђаш децу, али…’ Он: ’Нема алиментације за моју душевну бол’“.

На основу тога како су у Блицу закључили да се ради о „јавном рату“ двоје бивших супружника, права је срећа да на Твитеру нису налетели на преписку која би могла да има далеко погибељније последице по наше друштво, али и читаво човечанство.

Па каже Блиц:

„Име налога са којим се расправљала не носи назив њеног бившег супруга, али се из јавне преписке може закључити да је он, што је она и потврдила речима на крају да ће се видети на суду, а он речима да му ’алиментација не може надоместити његову душевну бол због брака и развода’.“

У даљој расправи која је уследила помињали су се, истина, и суд и алиментација и курсна разлика, поштанско сандуче, небрига о деци и шта све не још. Али…

Фамозну „расправу“, односно „јавни рат“, међутим, Бојана Маљевић није водила са бившим супругом, већ са блогером Тибором Јоном, на Твитеру с налогом @kazi_tibi.

У Блицу очито не прате уредно објаве Бојане Маљевић на Твитеру – у супротном би знали да она са Јоном често, буквално из чиста мира, води „расправе око болног развода“ и свега до чега их таква расправа доведе (чисто да знате, знају се у расправу убацити и други „повређени супружници“! ).

То је, на крају, Бојана Маљевић морала све да нагласи у посту на Фејсбуку, који је пренела и на „фаталном“ Твитеру, уз коментар на који се, ваљда, неће упецати неки нови неопрезни новинар.

Даље, ако већ у Блицу не знају ко је @kazi_tibi, односно Тибор Јона – да је у питању вероватно један од најдуховитијих људи на домаћем Твитеру, врхунски персифлер и сатиричар и да му је у том духу већина твитова – могли су да то провере на Гуглу.

Брдо кликова за непостојеће приче

Не морају новинари или новинарке Блица, или било које друге редакције, да буду Бранко Чечен, Стеван Дојчиновић и појединачно сваки „цинсовац“, „криковац“ и сви они из БИРН-а да би усвојили праксу редовне провере информација, нарочито оних на Твитеру – који је већ дуго синоним за зденац лажних вести, измишљених #nijesedesilo срцепарајућих искустава и „топлих људских прича“ које једино траже лајкове.

Базична дужна новинарска пажња довела би их, рецимо, до открића ко се налази иза ког налога на Твитеру – у овом случају, то је било баш лако – али би и једним позивом или поруком могли да сазнају (као што смо ми то учинили) и ко се на тој мрежи (барем не званично) не налази. И свашта би још могли да сазнају – једним позивом или поруком актерима „спорног“ догађаја.

Један позив или једна порука могу да промене све, али и да „убију“ причу.

А лето је, коме се исплати превише „убијених“ прича?

Јер, сочне али непостојеће приче хоће да донесу брдо кликова, барем док су на сајту, али и планину неопеване бламаже.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси