Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминула књижевница и новинарка Исидора Бјелица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2020.

Извор: Танјуг, УНС

Преминула књижевница и новинарка Исидора Бјелица

Књижевница, новинарка и чланица Удружења новинара Србије Исидора Бјелица преминула је јуче у Београду у 54. години.

Исидора Бјелица је рођена у Сарајеву 10. децембра 1966. године где је завршила гимназију. Дипломирала је и магистрирала на Факултету драмских уметности у Београду (одсек драматургија), где је радила као асистент на предмету сценарио.

Као колумниста и филмски критичар писала је за готово све веће новине са српског и југословенског простора. Годинама је објављивала фељтоне, путописе и репортаже на различите теме у „Профилу“, „Куриру“, „Правди“, „Збиљи“…

Била је главна уредница дипломатског магазина Вип Трип Дипломатик и пројеката: "Исидорине женске стране", "Хепи-енд", "Траг истине".

Аутор је награђиваних радио-драма, од којих је највећи успех доживела драма о Исидори Секулић. Као ТВ аутор радила је неколико пројеката, од тога "Клот-Фркет" на БК телевизији и БН телевизији, као и "Исидорин љубавни водич" на телевизији Метрополис.

Била је сценариста и редитељ првог српског независног филма "Дорћол-Менхетн" 2000. године.

Објавила је више од шездесет књига, педесет под својим именом, а петнаест под псеудонимом. Превођене су на енглески, руски, француски, словеначки, македонски и шпански језик.

Добитница је бројних награда за књижевни рад: два Београдска победника за књижевност, два Златна бестселера, Самсунгове награде за културу, награда Гала писац ТВ Политике 2002, Највољеније жене 21. века, Карић награде и награде "Драгиша Кашиковић" за публицистику, награде за књижевност студената Сорбоне…

За роман "Спас" додељена јој је награда "Златни Хит либер" 2014. године.

Чланица УНС-а је од 1996. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси