Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "А за госпођу" Гашић - 4,6 милиона на конкурсима, паре и за нерегистрован портал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2020.

Аутор: Јелена Зорић Извор: Н1

"А за госпођу" Гашић - 4,6 милиона на конкурсима, паре и за нерегистрован портал

Фирми "ADD production" у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а Братислава Гашића, на овогодишњим конкурсима за суфинансирање пројеката у области јавног информисања додељено је најмање 4,6 милиона динара, сазнаје Удружење новинара Србије.

Скоро 40 хиљада евра супруга и син директора Безбедносно информативне агенције добили су на конкурскима од министарства културе и информисања, као и на конкурсима седам локалних самоуправа.

Новинарка УНС-а која је ауторка овог текста каже да је имала увид у документа која доказују колико је новца грађана Србије уплаћено крушевачкој фирми 'ADD production', у власништву Ирене Гашић.

"Оно што смо уочили је да је та фирма у Крушевцу добила 1,9 милиона евра, за портал који није регистрован... То формално не сме да се дешава. Такође, новац је добила и Телевизија Плус, која је у власништву сина Братислава Гашића", каже новинарка УНС-а Јована Пешић.

Фирма ADD production је осим у Крушевцу и од Министарства културе, новац за 2020. добила и од локалних самоуправа - у Врњачкој Бањи - 250.000 динара, у Александровцу 350.000, у Трстенику 300.000, у Рашки 300.000, Ћићевцу 200.000 и у  Варварину 100.000.

У решењима већине локалних самоуправа не пише преко ког медија ће пројекти фирме Ирене Гашић бити реализовани.

Није први пут, у УНС-у кажу да фирме породице Гашић годинама добијају милионе на бројним медијским конкурсима, те је нејасно зашто уместо њих Управа за прање новца проверава независне новинаре и невладине организације.

"Ако стављамо један принцип легитимности да се проверава финансирање НВО и УНС-а, исто је легитимно да и ми проверавамо послове супруге Братислава Гашића. Ми смо рекли шта је наш циљ - то је јавни интерес, они нису рекли шта је њихова сумња да проверавају УНС", додаје Пешић.

У УНС-у подсећају да је Агенција за борбу против корупције 2015. утврдила да је Братислав Гашић био у сукобу интереса када је,  као градоначелник Крушевца 2013. и 2014. године закључио уговоре са фирмом 'ADD production' чија је власница његова супруга, као и друштвом БНЗ Хигијениц чији је сувласник његов син.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси