Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рес Публика: Државна помоћ само за Радио-телевизију Крагујевац
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2020.

Извор: Бета

Рес Публика: Државна помоћ само за Радио-телевизију Крагујевац

Од јануара 2015. до краја 2019. из буџета града Крагујевца за информисање и промоцију потрошено је нешто више од 195 милиона динара, наводи Удружење Рес Публика.

Рес Публика је оценила да се у Радио-телевизију Крагујевац слило највише новца из градске касе, око 188 милиона динара за пет година.

"Од тога око девет милиона динара плаћени су телевизијски преноси скупштинских седница од 2017. до краја 2019, док је остатак од нешто мање од 180 милиона динара Радио телевизији Крагујевац уплаћен као државна помоћ, односно као субвенција", наводи Рес Публика.

Ова медијска кућа је, оцењују у удружењу, једина која је по овом основу добила средства из буџета града Крагујевца, док преостали медији нису добили ниједан једини динар државне помоћи за производњу садржаја од јавног интереса.

Из градске касе у последњих пет година новац су наплатиле једино Крагујевачке новине, и то нешто више од 1,4 милиона динара за објављивање огласа (за закуп грађевинског земљишта) које је град (Градска управа за имовину, урбанизам, привреду) дужан да објављује у локалној штампи.

Преостали новац трошен је за огласе у штампаним дневним новинама које излазе на територији целе земље, али и за израду промо филмова и специјализованих емисија, веб сајтова, истраживање јавног мњења, израду и штампање промотивног материјала и Службеног гласника града Крагујевца.

Ово је само део резултата истраживања које је удружење Рес Публика спровело у пројекту Фер игра: конкуренцијом до квалитетније медијске понуде, који реализује као део програма Припреми се за учешће, који  спроводе Центар за европске политике – ЦЕП, Национална алијанса за локални економски развој – НАЛЕД и Центар савремене политике кроз независни медијски портал  – European Western Balkans.

Наредних дана, како је најављено, Рес Публика ће наставити да објављује налазе до којих је дошла, као и резултате испитивања ставова представника локалних медија и организација цивилног друштва о јавном информисању у Крагујевцу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси