Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Донета одлука о расподели средстава за медије: Ови пројекти биће реализовани у 2020!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2020.

Аутор: Миљко Стојановић Извор: Глас Зајечара

Донета одлука о расподели средстава за медије: Ови пројекти биће реализовани у 2020!

Градско веће града Зајечара на седници одржаној 31. јула донело је решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији града Зајечара за 2020. годину. Највише новца добила је Радио телевизија Мајданпек чији је директор Игор Андрејевић, брат супруге градоначелника Ничића.

Средства опредељена Одлуком о буџету града Зајечара за 2020. годину намењена за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији града Зајечара у 2020. години, у укупном износу од 11.400.000,00 РСД расподељују се следећим подносиоцима предлога пројеката.

Највише новца добила је Радио телевизија Мајданпек чији је директор Игор Андрејевић, брат супруге градоначелника Ничића. Ова телевизија добила је 4.100.000 динара за пројекат „Поглед у прошлост“- Општина Зајечар.

Комисија је за овај пројекат казала да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да се оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту даје усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта, расположивост неопходних ресурса за реализацију пројекта, постојање стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

Предложене пројектне активности доприносе развоју медијског плурализма, развоју људских права и истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању грађана, односно подесне су да остваре јавни интерес у области јавног информисања дефинисан чланом 15. Закона о јавном информисању и медијима.

Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 4.100.000 динара.

После РТВ Мајданпек највише новца, 1.590.000 динара добио је „Тимок“ А.Д. Ниш, огранак „Тимок“ Зајечар, са пројектом „Зајечар још ближи грађанима“.

Комисија је за овај пројекат казала да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да се оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту даје усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта.
Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 1.590.000 динара.

На 3. месту са 892.000 за радио, и 400.000 за портал, што укупно износи 1.290.000. динара добио је Д.О.О. Радио Магнум са пројектима „Млади у фокусу“ и „Зајечар, мој град – А, где сам ту ја“.

Комисија је образложила да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да се оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту даје усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта.

На 4. месту са 1.115.840 динара подржан је пројекат За медие, „Реке и језера Града Зајечара“.

Комисија је за овај пројекат казала да посебну вредност пројекту дају одабир теме, иновативност, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта, расположивост неопходних ресурса за реализацију пројекта, постојање стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 1.115.840 динара.

На 5. место по износу добијеног новца налази се Предузеће за маркетинг, издавачку делатност, радио и телевизију HAPPY TV д .о.о. Београд (Земун), са пројектом „Прело у Зајечару“, са износом од 787.000 динара.

Комисија је за овај пројекат казала да посебну вредност пројекту дају одабир теме и аутентичност подручја на које се пројектна активност односи. Такође, посебну вредност пројекту дају и иновативност, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта, расположивост неопходних ресурса за реализацију пројекта, постојање стручних и професионалних референци предлагача пројекта, које одговарају предложеним циљевима и активностима пројекта.

Затим следи Зоран Николић ПР, Агенција за производњу радио и телевизијских програма Студио 101, Зајечар, Павла Илића 4, са пројектом „Лепа реч за лепши Зајечар“ који је подржан са 500.000 динара.

Комисија је казала да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да се оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту дају одабир и актуелност теме, усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, као разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта.

Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 500.000,00 динара.

Са 460.000 динара финансираће се Мануела Радојковић, ПР Агенција за производњу кинематографских дела, аудио визуелних производа и телевизијског програма HELLOANIMATION из Ниша, са пројектом „Здравствена заштита у Зајечару“.

Комисија је казала да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту дају одабир и актуелност теме, усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група, као разрађеност и изводљивост плана реализације пројекта.

Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 460.000,00 динара.

Са 292.000 динара финансираће се пројекат „Знање је у моди 2“ ПР Агенција рекламних делатности АС Медиа, Зајечар.

Комисија је казала да предложена пројектна активност је наставак прошлогодишњег пројекта, који је добро оцењен од стране медијске комисије и за који су одобрена средства у 2019. години.

Посебну вредност пројекту дају одабир и актуелност теме, усклађеност пројекта са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, постојање идентификованих и јасно дефинисаних потреба циљних група.

Недовољно су образложени опис и разрађеност планираних активности, али ценећи чињеницу да се ради о наставку прошлогодишњег пројекта и ценећи инвентивност апликанта приликом одабира теме, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 292.000,00 динара.

Последњи пројекат који ће бити суфинансиран из буџета града Зајечара са 255.166 динара је „Враћају се роде у Зајечар“ „Тимочке“ Д.О.О. Зајечар.

Комисија је казала да у оквиру мере у којој је предложена пројектна активност подобна да се оствари јавни интерес у области јавног информисања, посебну вредност пројекту дају одабир и актуелност теме која је у складу са пронаталитетном политиком Владе Србије, као и заступљеност иновативног елемента у пројекту и новинарско истраживачког приступа.

Пројектна активност је значајна и са аспекта степена утицаја на квалитет информисања циљне групе. (Члан 18. став 1. тачка 1. алинеје 1. и 4, као и тачка 2. алинеја 2.)

Из наведених разлога, ценећи буџет и оправданост трошкова пројекта, Комисија предлаже да се пројекат подржи са износом од 255.160,00 динара.

Ово су медији који су на овогодишњем конкурсу добили средства за суфинансирање медијских пројеката у Зајечару. Занимљива је чињеница да су опет највише новца добили медији, чије седиште није у Зајечару, док су новац од медија у Зајечару добили само они који се нису критички понашали према актуелној власти.

Тако да пројекат „Гласа Зајечара“ под називом „Пријави проблем: Заједно за лепши град“ за чије смо суфинансирање потраживали 350.000 динара, није прихваћен.

Комисија је за наш пројекат казала следеће:

„Наведени пројекат је у складу са наменом средстава из Јавног позива за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области
јавног информисања у 2020. години.

Међутим, пројекат у целости не испуњава критеријум из члана 18. став. 1. Правилника и то: мере у којој је предложена пројектна активност подобна да оствари јавни интерес у области јавног информисања.

Пројекат није усклађен са чланом 18. став 1. тачка 1. алинеја 3. и тачка 2.алинеје 1. и 4. Правилника. Наиме, у пројекту је неадекватна усклађеност планираних активности са реалним проблемима, потребама и приоритетима циљних група, очекиваним резултатима и потребама циљних група, а неадекватна је и разрађеност и изводљивост плана реализације. Из наведених разлога, предлог је да се пројекат не подржи.

Подсећамо, да смо преко апликације „Пријави проблем“ решили више десетина проблема грађана Зајечара, како до уклањања сметлишта и дивљих депонија, тако до постављања сигнализације, регулисања бахатог паркирања до постављања успоривача брзине код појединих школа.

Подсећамо да је Градско веће је Решењем III број: 02-49/2020 од 27.05.2020. године именовало конкурсну комисију у саставу: Жељко Савић из Черевића, Општина Беочин, на предлог Друштва новинара Војводине Нови Сад, Ђорђе Ковачевић из Крушевца, на предлог Удружења електронских медија ‘‘ComNet’’ Београд и Гордана Ристић из Врања, запослена у Радио телевизији Врање.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси